En Boeing 737-500 fra det rumænske lavprisflyselskab Blue Air. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Rumænske Blue Air i betalingsstandsning

Coronakrisen har ramt Blue Air økonomisk hårdt, og det rumænske selskab har indgivet en begæring om rekonstruktion med henblik på at fortsætte driften og undgå en konkurs.

Det rumænske lavprisflyselskab Blue Air, som blandt andet flyver til København, er sendt i knæ under coronakrisen, og selskabet kan ikke længere betale sine regninger.

Blue Air har derfor indgivet en begæring om rekonstruktion – det som tidligere hed betalingsstandsning. Selskabet vil således træde ind i en rekonstruktionsproces med henblik på at fortsætte driften og undgå en konkurs, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Hjælpepakke i april
Den rumænske regering trådte til med en hjælpepakke til selskabet i april, hvor den godkendte et lån på 65 millioner euro (484 millioner kroner, red.) til både det rumænske flyselskab TAROM og Blue Air.

Lånet er dog ikke nok for sidstnævnte, der fra marts til slutningen af juni er gået glip af en omsætning på over 100 millioner euro (745 millioner kroner, red.). Derfor er Blue Air nødt til at søge en rekonstruktion.

”Hos Blue Air er vi fast besluttet på at overholde alle vores forpligtelser og betale al vores gæld. Vi er afhængige af vores partneres støtte og af den tillid og gensidig respekt, der er udviklet gennem årene med samarbejde, og vi vil tage alle nødvendige skridt for at fortsætte med at agere i henhold til de højeste standarder på området,” siger Oana Petrescu, administrerende direktør for Blue Air, i en pressemeddelelse.

Har genoptaget CPH-rute
De fleste af flyene fra Blue Air har gennem foråret været sat på jorden, men 1. juli genoptog lavprisflyselskabet ruteflyvninger til 29 destinationer – herunder til Københavns Lufthavn. Blue Air indstillede flyvningerne til den danske hovedstad 16. marts, men er nu vendt tilbage med indtil videre to ugentlige flyvninger med Boeing 737 fra Bukarest til CPH.

Blue Air har planer om at genoptage flyvninger til en række andre destinationer, ligeså snart de forskellige landes myndigheder tillader det.

Håber på enighed med kreditorer
Fra midten af juli forventer Blue Air være i stand til at betale sine løbende driftsomkostninger i forbindelse med de regelmæssige flyvninger. Selskabet vil til gengæld – som følge af rekonstruktionen – i første omgang ikke være tynget af andre økonomiske forpligtelser som eksempelvis betaling af renter.

Efterhånden som Blue Air genoptager store dele af trafikprogrammet, håber det at få den omsætning, der er nødvendig, for at kunne betale gælden, mens selskabet drives videre. Blue Air håber, at der i løbet af 18 måneder kan opnås enighed med kreditorerne, og at rekonstruktionen dermed kan afsluttes. De direkte virkninger fra coronapandemien vil blive dækket af hjælpepakken fra den rumænske stat.

Blue Air har sin base i Henri Coandă International Airport i Bukarest, og selskabet har en flåde bestående af 21 Boeing 737-fly.

 

Relaterede artikler:

Blue Air udpeger GSA i Danmark og Norge

Rumænsk lavprisflyselskab tilbyder 12 destinationer fra CPH

Rumænere kommer til CPH