Ryanair Boeing 737-800 i Københavns Lufthavn. (Foto: Andreas Krog)

Ryanair klar med 53 vinterruter fra Danmark

I det kommende vintertrafikprogram vil Ryanair tilbyde 53 ruter fra Danmark. Heraf vil 22 ruter udgå fra Københavns Lufthavn, mens tre jyske lufthavne tilsammen kan tilbyde 31 ruter.

For få måneder siden så det ud til, at Ryanair i det kommende vintertrafikprogram ville udbyde i alt 58 ruter, men dette antal er nu blevet reduceret til 53. Det har det irske lavprisflyselskab netop afsløret på et pressemøde på Tivoli Hotel i København.

Det er dog stadig et rekordstort program med flere end 400 ugentlige operationer til og fra fire danske lufthavne.

Målt på antallet af ruter bliver det Billund Lufthavn, der kommer til at fylde mest i trafikprogrammet, idet den internationale vestdanske lufthavn kan markere i alt 25 destinationer på rutekortet. Herefter følger København med 22, mens der vil være henholdsvis fire ruter fra Aarhus Airport samt to ruter fra Aalborg Lufthavn.

Blandt rutenyhederne er Birmingham direkte fra Billund Lufthavn samt tilbagekomsten af Wien-ruten fra Københavns Lufthavn. Sidstnævnte rute opereres i øvrigt af østrigske Lauda, der er en del af Ryanair-koncernen.

Herudover er det ifølge Ryanair også rutenyheder, at de nye sommerruter fra Billund til Madrid, Porto og Torino, fortsætter ind i vintertrafikprogrammet, og det samme er tilfældet med den nye sommerrute fra København til Venedig-Marco Polo.

Et år med Billund-base
Ryanair etablerede sig i Danmark i 1999 med en rute fra London-Stansted til Aarhus, og selskabet fløj også  til Esbjerg Lufthavn fra den britiske lavprislufthavn fra 2000 til 2007.

Første rute fra Billund Lufthavn blev startet op i 2006, men gennembruddet blev for alvor en realitet med åbningen af en base i Billund i foråret 2012. Da Ryanair forsøgte at etablere en base i Københavns Lufthavn i 2015 uden lokale aftaler, fik selskabet den danske fagbevægelse på nakken og måtte efter et par måneder lukke begge danske baser efter et nederlag i Arbejdsretten.

Sidenhen har Ryanair i efteråret 2021 genåbnet basen i Billund Lufthavn, men den er stadig operativ, selvom Flyvebranchens Personale Union (FPU) siden marts i år forgæves har forsøgt at få Dansk Metals opbakning til en FH-konflikt mod selskabet, der ikke har ønsket at gå med på FPUs krav til en overenskomst for piloter og kabineansatte ved den vestdanske base.

“I denne vinter er vi glade for at fejre et-års jubilæet for vores base i Billund Lufthavn, hvilket repræsenterer en investering på 200 millioner dollars (1,47 milliarder kroner, red.) med to baserede fly, der genererer over 1.000 samlede jobs, der understøtter den lokale økonomi,” udtaler Jason McGuinness, Ryanairs kommercielle direktør, i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

Billund lander ny rute til Englands næststørste by

Ryanair med 58 danske ruter i vinteren 2022/23

Ryanair indstiller 28 danske ruter i tre uger