Ryanairs flåde består af Boeing 737-800 fly (Foto: Ryanair)

Ryanair-piloter skal stemme om sommerstrejke

Forhandlinger om løn- og arbejdsvilkår mellem Ryanair og selskabets britiske piloter er brudt sammen. Risiko for strejke fra 21. august.

Ryanair måtte i sommeren og sensommeren 2018 aflyse tusindvis af flyafgange i Europa på grund af omfattende punktstrejker blandt selskabets piloter og kabinepersonale i flere lande. Nu risikerer Ryanair at blive ramt af nye strejker denne sommer.

Piloterne på selskabets baser i Storbritannien har gennem længere tid forhandlet med Ryanair om en række vilkår – heriblandt pension, barselsorlov og en ”en retfærdig, gennemsigtig og konsekvent lønstruktur”, som piloternes fagforening BALPA udtrykker det.

”Ingen fremskridt overhovedet”
Parterne har imidlertid ikke kunnet nå til enighed, og derfor har BALPA – The British Airline Pilots Association – nu besluttet at sende et strejkevarsel til afstemning blandt medlemmerne.

“Vi har ikke været i stand til at gøre nogen fremskridt med Ryanair overhovedet på nogen af de områder, der bekymrer os om,” siger BALPAs generalsekretær Brian Strutton.

Afstemningen finder sted fra den 24. juli, og resultatet af piloterne afstemning vil blive offentliggjort den 7. august. Strejken kan træde i kraft to uger senere – altså fra den 21. august.

Efter mange års indædt modstand mod fagforeninger indgik Ryanair sidste år de første såkaldte anerkendelsesaftaler med fagforeninger for piloter og kabinepersonale i en række lande, og siden er selskabet også begyndt at indgå aftale om overenskomster med nogle fagforeninger.

BALPA og Ryanair indgik en anerkendelsesaftale tilbage i januar 2018, men har altså ikke kunnet nå til enighed på en række konkrete punkter om piloternes løn og arbejdsvilkår.

25 procent af Ryanairs piloter er i Storbritannien
Ifølge BALPAs generalsekretær har Ryanair “ikke lagt nogen tilbud på bordet”, mens fagforeningen i mellemtiden har fremsat en række detaljerede krav om piloternes arbejdsbetingelser.

“Vores Ryanair-repræsentanter har forsøgt at tackle nogle af de mange problemer, der skyldes manglende anerkendelse af fagforeninger inden for Ryanair gennem flere år,” siger Brian Strutton.

Omkring 25 procent af Ryanairs piloter og flåde er er baseret i Storbritannien, hvorfra Ryanair blandt andet flyver til en række lufthavne i Danmark.

Flere britiske medier skriver, at de har forsøgt at få en kommentar fra Ryanair på den mulige pilotstrejke, men selskabet har ikke besvaret deres henvendelser.

 

Relaterede artikler:

Største Ryanair-strejke nogensinde truer

Ryanair opnår forhandlingsresultat med irske piloter

Ryanair-piloter strejker i fem lande