En Bombardier Q400 fra det sydafrikanske flyselskab SA Express. Foto: Alan Wilson

SA Express på vingerne igen

Sydafrikanske SA Express har fået sin driftslicens tilbage, og de fleste af flyselskabets fly vil derfor gå i luften igen på torsdag.

Den 23. maj i år måtte SA Express ikke længere fortsætte som flyselskab, da det ikke opfyldte de lovmæssige krav til sikkerhed. Det betød, at det blandt andet fik frataget sin operative licens, og flyene måtte derfor ikke gå på vingerne.

Men efter små tre måneder på jorden kan SA Express, der er fødeselskab for South African Airways, meddele, at det atter er klar til at operere med virkning fra på torsdag, den 23. august.

Det meddeler SA Express’ fungerende administrerende direktør, Siza Mzimela, i en pressemeddelelse til alle flyselskabets interessenter.

Forsigtig tilbagevenden
SA Express har af de sydafrikanske luftfartsmyndigheder, SACAA (South African Civil Aviation Authority), fået genudstedt driftlicensen (AOC), ligesom flyselskabet igen har fået godkendelse til at udføre vedligeholdelse af flyene (AMO). SA Express har herudover fået luftdygtighedscertifikater til de fleste af de 11 fly, som SACAA groundede i maj. De sidste certifikater vil løbe ind snart.

”Vi er glade for, at vi nu har fjernet regulatorens bekymringer, som førte til vores midlertidige grounding i slutningen af ​​maj i år. Det har banet vejen for os til forsigtigt og trinvis at genoptage vores flyvninger fra 23. august 2018,” skriver Siza Mzimela i brevet og takker for opbakningen fra alle kunder og medarbejdere, mens flyselskabet fik orden i sikkerheden.

SA Express har brugt de små tre måneder på at gennemgå alle aspekter af flyselskabets operationer, så det fremover står stærkere, end før driftslicensen blev inddraget.

”Vi er helt klar nu, og vi kommer tilbage stærkere, mere fokuseret og med stor energi. I den henseende er vi fast besluttede på at sætte nye industristandarder for sikkerhed, produktkvalitet og kundeservice,” lyder de ambitiøse ord fra Siza Mzimela.

Havde alvorlige sikkerhedsbrister
Da SACAA tidligere på året var på besøg hos SA Express fandt man, at der var 17 punkter, hvor flyselskabet ikke levede op til de lovmæssige sikkerhedskrav. Fem af punkerne handlede om såkaldte kategori 1-overtrædelser, som ifølge internationale regler udgør en yderst alvorlig trussel mod flyvesikkerheden.

Den sydafrikanske regering er ejer af SA Express, som er et regionalt flyselskab, der har et strategisk samarbejde med Star Alliance-medlemmet South African Airways.

SA Express blev stiftet i 1994, og flyselskabet råder i øjeblikket over i alt 21 fly: 10 af typen Bombardier Q400, ni CRJ200 samt to CRJ700. SA Express flyver primært indenrigs i Sydafrika, men selskabet har også ruter fra hovedbasen i Johannesburg til destinationer i Botswana, Namibia og Den Demokratiske Republik Congo. 1,3 millioner passagerer rejser årligt med SA Express.

 

Relaterede artikler:

Flyselskab mister licens af sikkerhedsårsager

South African Airways præsenterer ny A330-300

Afrikas største flyselskab får økonomisk hjælp

Billund-selskab sender fly til Sydafrika

Eurowings til Sydafrika før Norwegian