Berlaymont-bygningen, Europa-Kommissionens hovedkvarter. (PR-foto: Dati Bendo)

Samarbejder om ny mærkningsordning til luftfarten

Det skal være nemmere for passagerer at søge informationer om flyselskabernes udledning. Det mener EU, som netop er gået sammen med Air France-KLM om at stable en mærkningsordning på benene.

Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur EASA har underskrevet en aftale med Air France-KLM, som officielt sparker en indsats i gang for, at luftfartskoncernen kan opnå EU’s flyemissionsmærke, som blev søsat i december 2024.

EASA oplyser i en pressemeddelelse, at Air France-KLM arbejder med luftfartssikkerhedsagenturets eksperter for at implementere mærket, for at selskabet kan benytte mærkningen til at kommunikere sin strategi for at nedbringe emissionerne til passagerer. Målet for koncernen er at opnå en konkurrencefordel.

Det såkaldte samarbejdsmemorandum, som Air France-KLM har underskrevet med EASA, skal skabe rammerne for, at Air France og KLM kan vurdere og afprøve den digitale mærkningsportal, som hører til mærkningsordningen, fra ende til anden samt modtage pålidelige oplysninger fra EASA om de to flyselskabers udledningsdata.

Koncernen vil desuden få tidlig adgang til mærkningsordningens resultater og metoder samt til rapporterings- og valideringsprocesserne. EASA mener, at samarbejdet viser Air France-KLM’s engagement i afkarbonisering af deres aktiviteter, lyder det i en pressemeddelelse.

Kommissær glæder sig
Efter at aftalen er blevet underskrevet, er der glæde at spore. Ikke blot hos EASA og Air France-KLM, men også hos EU’s kommissær for bæredygtig transport og turisme, Apostolos Tzitzikostas.

“Jeg byder beslutningen fra Air France og KLM om at blive de første flyselskaber, der tilslutter sig EU’s mærkningsordning for flyemissioner, varmt velkommen. Dette afgørende skridt omsætter deres engagement i afkarbonisering til konkret handling og styrker samtidig fair konkurrence, gennemsigtighed og tillid,” siger han og tilføjer:

”Det markerer også en vigtig milepæl i udrulningen af EU’s mærkningsordning for flyemissioner og ReFuelEU Aviation og bidrager til at fremskynde anvendelsen af bæredygtigt flybrændstof for at nedbringe udledningen. Jeg opfordrer andre flyselskaber til at tilslutte sig initiativet og dermed være med til at skabe en mere bæredygtig og gennemsigtig fremtid for europæisk luftfart.”

Hjælper med at skyde ordning i gang
Hos EASA påpeger agenturets direktør, Florian Guillermet, at aftalen mellem agenturet og koncernen er en milepæl for den nye mærkningsordning.

“Vi er glade for at nå en ny milepæl i forbindelse med mærkningsordningen for flyemissioner med opbakning fra Air France-KLM. Som følge af denne aftale vil koncernen bidrage med værdifuld indsigt, der vil hjælpe os med at forme, forfine og optimere ordningen med henblik på en bredere implementering,” siger direktøren.

Hos Air France-KLM mener administrerende direktør Benjamin Smith også, at aftalen er vigtig:

”Air France-KLM er engageret i at sikre lige vilkår på globalt plan. Vi samarbejder proaktivt med Europa-Kommissionen og EASA og bringer vores ekspertise i spil i initiativer som EU’s mærkningsordning for flyemissioner. Vores tidlige og aktive deltagelse er tænkt som et bidrag til at forme en retfærdig, gennemsigtig og effektiv ramme for alle flyselskaber,” siger han og tilføjer:

”Dette initiativ er en vigtig del af vores overordnede strategi for at gå forrest i afkarboniseringen af vores branche. Vi vil fortsat udnytte alle tilgængelige værktøjer til at reducere vores miljøaftryk, og vi mener, at fælles og gennemsigtige standarder er afgørende for at støtte vores fælles rejse mod en bæredygtig luftfart.”

Skal give information til passagerer
Det nye flyemissionsmærke har til formål at give passagerer bedre muligheder for at holde sig informerede om flyerelaterede emissioner, så de kan tage informerede valg, når de booker og sammenligner flyveture.

EASA understreger også, at mærkningsordningen vil stille krav til luftfartssektoren ved at etablere en harmoniseret indberetning af data og udregningsmetoder for emissioner samt en oversigt over emissioner for alle flyselskaber i EU.

Samtidig vil man skabe en fuldt digitaliseret proces, så administrationsbyrden for flyselskaberne bliver mindre.

 

Relaterede artikler:

Grøn indenrigsrute træder et skridt tættere på

CPH og SAS støtter prøveauktion af e-SAF

Opfordring til flyselskaber: Få styr på grøn markedsføring