SAS åbner ny rute under coronakrisen

Den 17. april åbner SAS en ny rute fra Oslo til Lakselv. At SAS bruger kræfter på at starte en ny rute op under coronakrisen, hænger sammen med et særligt kundeunderlag på ruten.

Inde i Porsangerfjorden i Lapland i det nordlige Norge ligger Lakselv, der har sin egen lufthavn på en delt infrastruktur med den militære flyvebase Banak.

Lakselv bliver en ny destination for SAS, idet selskabet fra den 17. april åbner en rute fra Oslo. De 1.268 kilometer fra Oslo Lufthavn til Banak-lufthavnen vil SAS tilbagelægge to gange ugentligt med Boeing 737-fly, og fra efteråret vil der blive indsat nye miljøvenlige Airbus A320neo.

Dermed vender SAS tilbage til Lakselv, som selskabet tidligere har betjent med en sommerrute indtil 1983. I de senere år har Norwegian også haft en sommerrute til Lakselv, men den er der tilsyneladende ikke blevet plads til i året sommertrafikprogram.

Forsvarspersonale med familier
At SAS åbner ruten til Lakselv hænger sammen med, at området rummer Finnmark landforsvar (FLF), der er et fælles hovedkvarter for de norske landmiltære styrker med afdelinger fra Hæren og Hjemmeværnet. I øjeblikket er der 180 soldater i området og det vil blive øget til omkring 600 i 2022.

“Opbygningen af Finnmark landforsvar har skabt et behov for at sikre rekruttering af personale. Omkring tre fjerdedele af personalet kommer fra det sydlige Norge og fra Østlandsområdet. Det er vanskeligt for personalet at skulle bruge et døgn af orloven til at rejse hjem,” siger Espen Gjardar Bakke, fra norske Forsvarets logistikorganisation til iFinnmark.

Derfor skal SAS-ruten også ses i sammenhæng med, at det skandinaviske flyselskab i efteråret 2019 vandt en fireårig kontrakt til en værdi af en milliard norske kroner om 350.000 årlige flyrejser for Forsvaret. En aftale, der betød, at SAS også kommer tilbage til Bardufoss med tre daglige afgange.

En speciel situation
Når SAS har meldt ud, at ruten startes op under coronakrisen, så hænger det angiveligt sammen med, at man forventer, at Forsvarets personale ikke umiddelbart vil blive ramt af eventuelle stramninger omkring social kontakt.

 

“Selvom det er en speciel situation i disse corona-tider, kommer Forsvarets personale med familie og venner snart til at nyde godt af vores nye flytilbud. Det er også glædeligt, at vi gør denne nordligste del af Norge tilgængelig for mange andre gennem SAS og Star Alliance’ store rutenet,” siger Torbjørn Wist, koncernfinansdirektør i SAS.

Lakselv betjenes i forvejen af Widerøe, der flyver tre gange dagligt til og fra Tromsø.

 

Relaterede artikler:

15 norske kontroltårne skal fjernstyres

SAS fra Tokyo til Lakselv