Koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen, SAS (Foto: SAS)

SAS: Brutal branche kræver nytænkning

DEBAT: Konkurrencen i luftfartsbranchen bliver benhård og brutal i 2017. Derfor er der brug for at være effektive og tænke nyt, skriver SAS’ operationelle koncerndirektør i dette nytårsindlæg.

Af Lars Sandahl Sørensen, Operationel koncerndirektør i SAS

2017 tager afsæt i et 2016, der har været spændende, men også udfordrende for luftfarten i Danmark. Forhåbentlig i begyndelsen af det nye år kommer luftfartsstrategien ud at flyve. Den venter vi spændt på, da jeg er sikker på, at den skaber et bedre grundlag for en konkurrencedygtig dansk luftfartsbranche. Der er nemlig flere og flere, der vælger at flyve. Og som den største aktør i Danmark og Københavns Lufthavn med mere end 300 daglige frekvenser, bringer vi mange passagerer til og fra landet. Det bidrager til tilgængelighed, vækst og turisme – også i 2017.

Vi glæder os over København Lufthavns udvidelse, og mener også, at det er nødvendigt med den historisk flotte passagervækst. Vi ønsker en lufthavn med konkurrencedygtige priser, som har en rigtig god infrastruktur, der gør det let at være både passager og luftfartsselskab.

I 2017 vil der ske mange ting i SAS. Vi lancerer blandt andet det stærkeste wi-fi i Europa. Det bliver muligt at koble på nettet med lige så høj hastighed som derhjemme. Man kan se sin yndlingsserie samtidig med, at man poster flybilleder på sociale medier. Vi har i år modtaget de første A320neo fly. Dem kommer der i alt 30 af. Med usb-stik i sæderne, bedre sæder, mere benplads og mindre brændstofforbrug er vi klar til at flyve Europa rundt. Sidste år fik vi også flotte nye kabiner på langruterne. Det har vores kunder taget rigtig godt imod. Både på Go, Plus og Business.

Reel værdi for kunderne
Konkurrencen om passagererne er benhård, og branchen er brutal. Det fortsætter i 2017, og derfor er vi også nødt til at blive ved med at være effektive, tænke nyt og se, hvor og hvordan vi kan nedbringe vores omkostninger, hvis vi skal blive ved med at have en plads i luftfart. Vi skal være tydelige i vores investeringer, og investere i det, der giver reel værdi for kunderne.

I Europa er der mange aktører i branchen. De nuværende regler for luftfarten i Europa skaber uanede muligheder for at konkurrere på kreativ vis. Det kan og skal man ikke lukke ned for. Men det er vigtigt, at der skabes ensartede regler og transparens i forretningsmodellerne. Det skal handle om at levere det rigtige produkt til den rigtige pris til forbrugeren – og ikke om være bedst til at udnytte uklar og dårlig regulering. I SAS har vi derfor i mange år arbejdet for ensartede regler på EU-niveau. Det vil vi blive ved med.

I luftfarten ændrer branchen sig hurtigt og hele tiden. Én ting er sikkert. Det er vi i SAS forberedt og klar på. Det er i SAS’ dna at ændre og udvikle sig hele tiden. Det har vi gjort i 70 år, og det vil vi blive ved med.

Mange tak til alle vores passagerer og samarbejdspartnere. Glædelig jul og godt nytår.

 

 

Relaterede artikler:

CPH: Fokus på udbygning og vækst