Airbus A320neo - SE-ROJ - under landing i Skiathos International Airport. (Foto: Fryderyk Kastelnik)

SAS-fly skadet ved landing i kroatisk lufthavn

En Airbus A320neo fra SAS har siden den 4. september været parkeret i Split Airport i Kroatien efter en landing, hvor flyets hale skrabede mod landingsbanen.

Det hænder af og til, at fly får påført skader under start og landing, hvis flyet hale eller den bageste del af flykroppen rammer jorden eller et andet objekt.

Netop dette var tilfældet for SAS-rutenummer SK7347 den 4. september på en flyvning fra Bergen til Split i Kroatien. En af selskabets Airbus A320neo havde gennemført den to og en halv time lange flyvning med en forsinkelse på to timer ved afgangen, og ved landingen på bane 05/23 kl. 12.34 skrabte flyets hale mod landingsbanen.

Flyet fortsatte landingsafløbet og kunne selv køre til forpladsen, hvor det blev inspiceret. Det skriver The Aviation Herald.

Undersøges af kroatisk havarikommission
Ved inspektionen viste det sig, at der var meget kraftige skrabemærker på flyets skrog og hale, og det har betydet, at flyet i første omgang er blevet stående i den kroatiske lufthavn, indtil det er blevet undersøgt, hvorvidt det er luftdygtigt.

Kraftige skrabemærker på SAS-flyet (Foto: The Aviation Herald)

Den 9. september har Kroatiens havarikommission valgt at åbne en undersøgelse af hændelsen, der ikke har medført personskader. Passagerene på flyets bageste rækker har dog angiveligt haft en noget ublid oplevelse, da flyet skrabede mod jorden under landingen.

En såkaldt tailstrike kan opstå i forbindelse med starter, hvis piloterne trækker næsen for hurtigt op, og under landing sker det ofte, hvis piloten løfter næsen for meget under den sidste del af indflyvningen.

Et nyere fly
Det er SAS-flyet med registrering SE-ROJ, der har været parkeret i Split Airport i nu seks dage. Flyet opleves ofte på ruten mellem København og Oslo samt på norske indenrigsruter.

A320neo-flyet blev leveret til SAS den 15. november 2019, hvor det fik navnet Skule Viking.

 

Relaterede artikler:

SAS-fly kørte for langt på landingsbanen

SAS-fly skred ud ved landing i Turku

SAS-fly i hård landing