Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. (Foto: Sydbank | PR)

“SAS flyver lige mod en konkurs”

I løbet af et par uger kan SAS have mistet halvdelen af kassebeholdningen på otte milliarder svenske kroner, og en retslig proces for rekapitalisering vil kunne rykke nærmere,” vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Pilotstrejken i SAS, der trådte i kraft mandag kl. 12.00, kan risikere at blive en bekostelig affære for SAS.

Selvom SAS ved udgangen af april havde en kassebeholdning på mere ned otte milliarder svenske kroner, kan de første fire til fem uger efter strejkevarslet den 9. juni risikere at gøre et indhug på halvdelen af kassebeholdningen. Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Aktieanalysechefen estimerer, at strejken kommer til at koste SAS i omegnen af 100 millioner kroner om dagen, hvilket svarer til omkring 70 millioner danske kroner.

“Det dræner SAS’ pengekasse hurtigere, end der ellers var lagt op til, og refusioner af allerede købte billetter hjælper ikke,” skriver Jacob Pedersen i en aktiekommentar efter strejkeudbruddet.

FORWARD-plan stødt på grund
Jacob Pedersen hæfter sig ved, at piloternes og SAS-ledelsens beregninger af effekten af de forskellige indrømmelser har været vidt forskellige, og at SAS ikke har haft mange manøvremuligheder, da hovedsigtet er at kunne gennemføre SAS FORWARD, hvorfor der ikke var meget at give af.

“SAS har for høj gæld og for høje omkostninger – og er således ikke konkurrencedygtig. SAS er med andre ord et selskab, der flyver lige mod en konkurs, og hvor ledelsen har brug for indrømmelser fra medarbejdere, leverandører og kreditorer for at gennemføre SAS FORWARD og
undgå en juridisk proces i arbejdet med at redde SAS.”

Pilot forhandlingerne er blot en af mange brikker i forhold til at nå til enighed med medarbejdergrupperne, men der udestår også et succesfuldt resultat af forhandlingerne med kreditorer og leasingselskaber, ligesom der skal hentes mindst 9,6 milliarder svenske kroner i ny kapital, når de andre forudsætninger er opfyldt. Derfor kan SAS FORWARD-planen allerede være stødt på grund.

Konkursbeskyttelse lurer i horisonten
Hvis parterne ikke finder hinanden inden længe, så kan de økonomiske tab skubbe SAS længere ud mod den økonomiske afgrund og fremrykke en proces, der involverer betalingsstandsning eller konkursbeskyttelse, vurderer aktieanalysechefen.

“Alternativet er en retslig proces for rekapitaliseringen, hvis SAS skal fortsætte med at eksistere. Den er rykket markant tættere på med strejken.”

SAS-aktien var midt på eftermiddagen faldet med lidt mere end seks procent på Københavns Fondsbørs til en kurs på omkring 0,42 kroner.

 

Relaterede artikler:

”Det er vi kede af på SAS og danskernes vegne” 

Dansk Metal: SAS har ført skinforhandlinger

SAS-strejken er en realitet