SAS-fly i Aarhus Lufthavn.. (Arkivfoto: Aarhus Airport | PR)

SAS har fået gunstige vilkår i Aarhus Lufthavn

SAS har åbnet den første udenrigsrute fra Aarhus i mere end 20 år og har planer om sommerruter til feriedestinationer i 2016. Flyselskabet har fået bedre vilkår i lufthavnen end tidligere.

Da SAS i efteråret 2014 skulle planlægge nye direkte sommerruter fra det jyske marked var Aarhus Lufthavn inde i billedet. Men det blev alligevel Billund og Aalborg, der løb med henholdsvis fire og to sæsonruter.

Dengang angav SAS manglende enighed om de økonomiske vilkår, som årsagen til, at man valgte Aarhus Lufthavn fra til gengæld for konkurrenterne i Billund og Aalborg.

Men nu har SAS tilsyneladende opnået nogle forbedrede vilkår i Aarhus Lufthavn.

“Vi er gået i dialog om, hvilke vilkår vi kunne arbejde under som kunde i Aarhus Lufthavn. Vi har tidligere sagt, at vi ikke fik de samme vilkår som konkurrenterne. Vi har nu fået noget, der giver anledning til i første omgang at åbne en rute til Stockholm samt nye sommerruter næste år,“ forklarer pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark.

Fra lufthavnens side er der da også grund til at glæde sig over, at der atter er indledt et aktivt samarbejde med SAS. Lufthavnen har nemlig siden 2012 oplevet konstant tilbagegang og havde udsigt til et år, hvor passagertallet faldt til under 400.000. Stockholm-ruten kan nå at rette lidt op på det, da der vil blive udbudt lidt flere end 6.000 sæder på Stockholm-ruten om måneden.

“Vi har hele tiden vidst, at kunderne er der, og at SAS nu med deres tiltag bekræfter det, viser os, at vi styrer i den helt rigtige retning. Det er kun begyndelsen,“ siger lufthavnsdirektør Peter Høgsberg.

Muligt potentiale
At SAS vælger at afprøve sommerruter fra Aarhus Lufthavn kommer som noget af en overraskelse, Da SAS i sommeren 2014 forsøgte sig med tilsammen seks ruter fra Aalborg og Billund, blev det ikke den store succes. Kun en af de seks ruter overlevede til sommerprogrammet 2015, hvilket var ruten fra Billund til Gazipasa i Tyrkiet.

Hos SAS mener man ikke, at den manglende succes med de jyske sommerruter i 2014 betyder, at man ikke kan præstere bedre i Aarhus Lufthavn.

“Det er klart, at vi har prøvet nogle ting af, og vi har kørt videre med en enkelt rute fra Billund. Det kan sagtens tænke sig, at der er et potentiale, når man går ned og analyserer det enkelte marked,“ mener pressechefen, der også hæfter sig ved, at det gode sommervejr i 2014 holdt mange danskere fra at rejse sydpå.