Boeing 747 fra Atlas Air. (Foto: Atlas Air)

SAS-långiver overtager stort flyselskab

Den amerikanske kapitalfond Apollo har overtaget Atlas Air sammen med to andre fonde. I forvejen har man interesser i et andet amerikansk flyselskab, og Apollo ventes at blive storaktionær i SAS.

Amerikanske Atlas Air, der er et af verdens største fragtflyselskaber, var for nylig genstand for stor opmærksomhed, idet selskabet den 31. januar fik leveret den sidste Boeing 747.

Nu har selskabet formelt fået nye ejere, idet transaktionen er afsluttet i forhold til meldingen fra 4. august sidste år, om at tre kapitalfonde var gået sammen om at købe flyselskabet og dets moderselskab. Det er fonde forvaltet af datterselskaber af Apollo, JF Lehman & Company og Hill City Capital, der har taget kontrollen over den amerikanske luftfartsgigant.

I en pressemeddelelse understreges det, at selskabet vil fortsætte med at opretholde sin globale tilstedeværelse under Atlas Air-navnet, og koncernchef John Dietrich og hans ledelsesteam fortsætter uændret.

Koncernchefener da også begejstret over at have fået de nye ejere ombord:

“Med støtte og ressourcer fra vores investorpartnere er vi godt positioneret til at nå vores vækstmål, samtidig med at vi fortsætter med at betjene den stadig mere komplekse globale forsyningskæde. Jeg ser frem til de muligheder, denne næste fase giver vores virksomhed og vores medarbejdere.”

Ventes at blive fremtidig storaktionær i SAS
Apollo er blevet kendt i Skandinavien, da selskabet optræder som långiver til SAS i forbindelse med Chapter 11-processen.

Kapitalfonden, der har ydet et såkaldt DIP-lån til SAS på 700 millioner dollars (5,2 milliarder kroner), kommer formentlig til at spille en væsentlig rolle i fremtidens SAS. Lånet på 700 millioner dollars forventes konverteret til egenkapital, dog med den mulighed, at den danske stat erhverver en del af kapitalen svarende til 250 millioner dollars, da selskaber uden for EU maksimalt på eje 49,99 procent af et flyselskab i EU.

Apollo er kendt for at udvikle de virksomheder, der investeres i, hvilket blandt andet tidligere er bevist med investeringerne i Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises og Regent Seven Seas Cruises, der blev konsolideret under et samlet ejerskab hos Norwegian Cruise Line.

Udover Atlas Air Worldwide har Apollo også interesser i amerikanske Sun Country Airlines.

Største Boeing 747-operatør i verden
Atlas Air Worldwide er moderselskab for Atlas Air og Titan Aviation Holdings og er hovedaktionær i Polar Air Cargo Worldwide.

Koncernen råder over 104 fly, hvoraf 58 er Boeing 747. Dermed er man i dag den største 747-operatør i verden. Herudover beskæftiges der otte Boeing 737, 28 Boeing 767 og 10 Boeing 777.

 

Relaterede artikler:

SAS får godkendelse af livsvigtigt lån

Succesfuld børsnotering og Europa i horisonten

Kommende storaktionær i SAS med solid erfaring