SAS-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Chakarin Wattanamongkol | shutterstock)

SAS får godkendelse af livsvigtigt lån

Den amerikanske konkursdomstol har godkendte betingelser for et lån på 5,2 milliarder kroner, så SAS har likviditet til at klare sig igennem den igangværende Chapter 11-proces.

I forbindelse med den igangværende Chapter 11-proces ved United States Bankruptcy Court, Southern District of New York fik SAS i midten af august et lånetilsagn på 700 millioner dollars, eller hvad der svarer til næsten 5,2 milliarder kroner, fra den amerikanske kapitalfond Apollo Global Management.

Lånet er tænkt som en mellemfinansiering så længe, at SAS befinder sig under den ni til 12 måneder lange Chapter 11-proces, hvor selskabet ved rettens hjælp skal forsøge at opnå aftaler med kreditorerne om en betydelig reduktion af gælden.

Aftalen kræver en godkendelse fra dommeren ved den amerikanske konkursdomstol, og den faldt ikke i første omgang. Ved et nyt retsmøde fredag lykkedes det dog at få den livsvigtige aftale på plads, så SAS er sikret den nødvendige likviditet under den fortsatte rekapitaliseringsproces.

SAS: En omfattende og konkurrencepræget proces
Hos SAS udtrykker koncernchef Anko van der Werff glæde over, at den amerikanske konkursdomstol endelig godkendte lånevilkårene.

“Med rettens godkendelse af vores DIP-finansiering gør vi vigtige fremskridt i vores Chapter-11-proces. DIP-finansieringsaftalen med Apollo fulgte en omfattende og konkurrencepræget proces, som vi gennemførte for at opnå det bedste finansieringsresultat for SAS, og vi er glade for, at retten har godkendt den.”

“Jeg vil gerne takke vores medarbejdere for deres hårde arbejde og dedikation, såvel som vores forretningspartnere for deres støtte, mens vi fortsætter gennem denne proces. Vi fortsætter med at gøre fremskridt med SAS FORWARD-planen og vores arbejde for at opbygge et konkurrencedygtigt og endnu bedre flyselskab for vores kunder,” lyder det, som så mange gange før, fra den hollandske koncernchef.

Håndfaste betingelser
Med lånetilsagnet vil SAS være i stand til at opfylde sin forpligtelser gennem hele Chapter 11-processen.

Der har været en del diskussion om, hvorvidt lånet var konkurrencedygtigt i forhold til markedsbetingelserne, idet SAS har været nødt til at imødekomme en række håndfaste betingelser.

SAS har således oprindeligt tilbudt at stille sikkerhed i visse slots (start- og landingstilladelser, red.) i London Heathrow Airport, aktier i visse selskaber i SAS-koncernen, herunder EuroBonus AB, der ejer alle rettigheder til loyalitetsprogrammet, visse ubehæftede fly og motorer samt koncerninterne tilgodehavender.

Endelig har Apollo Global Management sikret sig, at det bliver muligt at konvertere DIP-lånet til egenkapital, hvor Apollo i givet fald har indvilget i at forhandle med den danske stat om vilkår og betingelser, herunder at den danske stat samtidigt erhverver op til 250 millioner dollars (1,8 milliarder kroner) i aktier i SAS samtidig med Apollos eventuelle konvertering.

 

Relaterede artikler:

Udskyder afgørelse om milliardlån til SAS

Kapitalfond låner 5,1 milliarder kroner til SAS

SAS søger konkursbeskyttelse i USA