SAS-fly. (Foto: Henrik A. Jonsson | Shutterstock.com)

SAS lander underskud på 3,6 milliarder kroner

SAS kom ud af regnskabsåret 2022/23 med et underskud på 3,6 milliarder kroner før skat, hvilket – trods det negative resultat – var en resultatfremgang på næsten 30 procent i forhold til året før.

SAS har torsdag morgen offentliggjort kvartalsrapporten for fjerde kvartal af det forskudt regnskabsår fra 1. november 2022 til 31. oktober 2022.

Dermed er et årsresultat også klar, og det viser en omsætning på 42.043 millioner svenske kroner (27,6 milliarder danske kroner) og et underskud før skat på 5.5 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 3,6 milliarder danske kroner. Det er dog en forbedring på 28,7 procent i forhold til 2021/22.

Resultatet er i tråd med de forventninger, som SAS meldte ud ved regnskabsårets begyndelse, og med den seneste udvikling i Chapter 11-processen er koncernchef Anko van der Werff optimistisk i forhold til fremtiden for det skandinaviske flyselskab.

“Vi gør støt fremskridt i vores Chapter 11-proces i USA og med at nå vores overordnede mål i SAS Forward-planen med en stor milepæl nået i løbet af kvartalet. Den 3. oktober meddelte SAS, at Castlelake, Air France-KLM og Lind Invest sammen med den danske stat var blevet udvalgt som det vindende tilbudsgiverkonsortium i SAS’ exit-finansieringsansøgningsproces.”

Ifølge Anko van der Werff udgør investeringen et vigtigt skridt og bekræfter, at de nye investorer tror på SAS og selskabets potentiale i de kommende år.

Mangler stadig vigtige milepæle
Næste skridt i processen bliver en forventet godkendelse af Chapter 11-planen ved konkursdomstolen i New York i begyndelsen af 2024 efterfulgt af myndighedsgodkendelser og en formel rekonstruktion af SAS AB.

Som et resultat af denne proces forventes alle SAS AB’s almindelige aktier og børsnoterede kommercielle hybridobligationer at blive annulleret, indløst og afnoteret,” forklarer koncernchefen.

Det ventes at ske i løbet af andet kvartal af 2024.

Ingen indblik i økonomiske forventninger til fremtiden
Inden SAS kommer så langt, skal selskabet gennem den kommende vinter, mens arbejdet med at gøre selskabet mere konkurrencedygtigt og finansielt stærkt fortsætter.

SAS skriver i kvartalsrapporten, at når selskabet står foran en afnotering, vil man ikke længere oplyse om forventninger til fremtiden.

Det fremgår dog af kvartalsrapporten, at genopretningen efter COVID-19 hos SAS er foregået i et langsommere tempo end først forventet, og at Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 negativt har påvirket forretningen.

SAS noterer sig også, at konkurrencen i det skandinaviske marked er øget, og at der er brug for at reducere enhedsomkostninger per udbudt passagersædekilometer for at forblive konkurrencedygtig i markedet. Det er blandt andet denne øvelse, som SAS har været i gang med i forbindelse med SAS Forward-planen.

“Jeg er taknemmelig for mine kollegers virkelig hårde arbejde hos SAS for fremskridt i SAS Forward til dato, og for alt, hvad de gør for at sikre, at vi tager det bedste mulig hånd om vores kunder i det daglige,” lyder det fra Anko van der Werff.

 

Relaterede artikler:

SAS: Forventning om et positivt resultat er udfordret

SAS med første overskud i mere end tre år

Forventer nyt milliardunderskud i SAS