Koncernchef i SAS Rickard Gustafson i SAS-loungen i København. (Arkivfoto: Joakim J. Hvistendahl)

SAS øger underskuddet i første kvartal

SAS fik i første kvartal af regnskabsåret et underskud på 724 millioner svenske kroner. Øgede brændstofpriser og en svag svensk krone, presser selskabet.

SAS fik i første kvartal af finansåret 2018/19 et underskud før skat og engangsposter på 724 millioner svenske kroner. Dermed er underskuddet 339 millioner svenske kroner større end i end samme kvartal i sidste regnskabsår, hvor SAS havde et underskud på 385 millioner svenske kroner.

Årsagen til det markant dårligere resultat i første kvartal skal findes i øgede omkostninger til brændstof, en svagere svenske krone samt en underliggende omkostningsinflation, skriver SAS i den regnskabsmeddelelse, som selskabet fremlagde onsdag morgen.

På niveau med forventninger
Første kvartal af finansåret, der løber fra den 1. november 2018 til 31. oktober 2019, er traditionelt et svagt kvartal i luftfartsbranchen, og underskuddets størrelse er ifølge SAS på niveau med de forventninger, som selskabet tidligere har meldt ud.

”I betragtning af det konkurrenceprægede marked med en stadigt stigende kapacitet er vi tilfredse med at kunne rapportere en stigning i enhedsindtægter,” siger koncernchef Rickard Gustafson i sin kommentar i regnskabsmeddelelsen.

Enhedsindtægterne steg i første kvartal med 1,7 procent i forhold til samme kvartal sidste år. SAS øgede i kvartalet sin omsætning til 9,53 milliarder svenske kroner i forhold til 8,98 milliarder svenske kroner i første kvartal sidste år.

Fortsat hård konkurrence
På trods af en fortsat svag svensk krone og usikkerhed som følge af økonomiske og politiske spændinger, forventer SAS fortsat, at man kan levere et positivt resultat før skat og engangsposter for hele regnskabsåret 2018/19.

Konkurrencen i markedet er dog fortsat hård, lyder det fra SAS i regnskabsmeddelelsen.

”Vi bemærker, at konkurrenterne har sænket deres forventninger i forhold til spørgsmålet om kapacitetsforøgelse, hvilket kan føre til en forbedret balance mellem udbud og efterspørgsel samt en prisstabilisering. Men vi har dog endnu ikke set en sådan udvikling på vores hovedmarkeder,” siger Rickard Gustafson.

Relaterede artikler:

Udsigt til SAS-underskud i første kvartal

Mådehold giver pote for SAS

Uklare meldinger fra SAS