SAS skal betale kæmpe erstatning til Norwegian

SAS har i landsretten i Norge tabt ankesagen mod Norwegian i forbindelse med en sag, hvor SAS-medarbejdere systematisk tappede informationer fra Norwegian. SAS skal nu betale Norwegian en erstatning på 160 mio. norske kroner.

SAS skal inden længe udskrive en stor check til konkurrenten til Norwegian. Det er konsekvensen af en dom, som den norske landsret – Borgating lagmannret – tirsdag eftermiddag afsagde.

SAS var i maj 2008 i byretten blevet dømt til at betale Norwegian en erstatning på 132 mio. kr. Men SAS ankede sagen, og erstatningen til Norwegian er nu i stedet blevet forhøjet.

Heruodver skal SAS betale Norwegian sagsomkostninger på 6,8 mio. norske kroner fra byretten og 7,8 mio. norske kroner fra sagen i landsretten, ialt 14,6 mio. norske kroner.

Hele sagen drejer sig om, at SAS-medarbejdere i en periode fra 2002 til 2004systematisk tappede informationer fra Norwegian via Amadeus-bookingsystemet.Herudover havde SAS også udnyttet forretningshemmeligheder gennem en e-mail, som var blevet afsendt fra en ansat i rejsebureauet HRG Nordic til en medarbejder i SAS.

“Vi blev i en meget sårbar opstartsfase udsat for grov og kynisk industrispionage fra SAS side. Norwegian tabte flere hundrede mio. kroner som følge af, at SAS på ulovlig vis tilegnede sig intern og forretningsfølsom information om Norwegian via bookingsystemet Amadeus. Denne spionage har SAS nu fået en straffedom for. At lagmannsretten nu hæver erstatningsbeløbet er et naturligt udfald af sagen, og vi er godt tilfredse med, at dommen nu er faldet,“ siger administrerende direktør Bjørn Kjos fra Norwegian.

SAS blev i 2007 ved Borgating lagmannsret idømt en bøde på 3,9 mio. kroner for industrispinoage mod Norwegian. Det er det civile søgsmål vedrørende erstatningen, der netop er afsagt dom omkring.

“Vi er meget skuffede over rettens afgørelse, og vi vil nu vurdere dommens præmisser for at afgøre, om sagen skal appelleres,“ udtaler koncernchef Mats Jansson fra SAS.

Såfremt SAS ikke anker dommen, vil erstatningsbeløbet påvirke resultatet og likviditeten i selskabet med ca. 200 mio. svenske kroner.

Fototekst: SAS og Norwegian mødes ofte i Gardermoen-lufthavn. Tirsdag mødtes de i Borgating lagmannsret. (Foto: Oddgeir Tørresdal)