SAS-stewardessers modstand kan være nyttesløs

Resultatløse overenskomstforhandlinger med SAS betyder, at selskabets stewardesser skal stemme om et forligsmandsforslag, som kun handler om løn. Et nej kan dog vise sig at være nyttesløst, da man stemmer sammen med 500.000 andre lønmodtagere.

Fra i dag og frem til 11. april kan SAS’ knap 1.400 danske stewardesser og stewarder stemme ja eller nej til et forslag til ny overenskomst. Kabinepersonalets faglige organisation, Cabin Attendants Union (CAU), anbefaler medlemmerne at stemme nej. Men selvom alle knap 1.400 medlemmer skulle vælge at følge den anbefaling, så ville det forslå som en skrædder i helvede.

For kabinepersonalet stemmer om en såkaldt mæglingsskitse, som sendes til afstemning blandt knap 500.000 lønmodtagere på tværs af en lang række brancher. Og hvis et flertal af de knap 500.000 stemmeberettigede siger ja, så er det sådan det bliver – også for SAS’ danske kabinepersonale.

Sidste udvej
Resultatløse forhandlinger med SAS – først bilateralt og siden hen over flere omgange i Forligsinstitutionen – har nemlig betydet, at kabinepersonalet udelukkende får mulighed for at forholde sig til en ny overenskomst, som indeholder ændringer af lønninger og pensioner. Den er indgået mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening som en sidste udvej til de overenskomstområder, hvor det har været umuligt at lave mere specifikke aftaler. Et af de områder er mellem SAS og CAU.

Det betyder, at der ikke kan stemmes om ændringer af den overenskomstaftale, som SAS og kabinepersonalet indgik under stor dramatik i november 2012. For der bliver ikke nogle ændringer.

”Vi vil gerne arbejde de 47 timer, som SAS ønsker. Vi havde bare nogle definitioner og tolkninger af november-aftalen, som vi gerne ville have fundet en fælles løsning på. Men det var der ikke vilje til fra SAS’ side. Nu er vi nødt til at tage det op i det fagretslige system,” siger næstformand i CAU, Jean Pierre Schomburg, til CHECK-IN.dk.

Truede os
I CAU mener man, at SAS undervejs i forhandlingerne med fagforbundet ligefrem har kalkuleret med, at det ville ende med, at man fik mæglingsskitsen trukket ned over hovedet.

”De truede os med det allerede tidligt i forhandlingsforløbet,” siger Jean Pierre Schomburg.

Den har SAS ikke så meget at sige til.

”SAS har været opsat på at forny overenskomsten i eget regi, men det har ikke været muligt at nå hinanden. Vi har ikke konkrete kommentarer til forhandlingsforløbet,” siger SAS’ danske pressechef, Trine Kromann-Mikkelsen, til CHECK-IN.dk.

Hvis et flertal af de knap 500.00 stemmeberettigede lønmodtagere stemmer ja til mæglingsskitsen, vil den være gældende tre år frem. For SAS betyder det, at de aftaler om arbejdstid og arbejdsvilkår, som blev indgået i november 2012, højest sandsynligt kommer til at gælde de næste tre år.

CAU er ikke det eneste forbund, der anbefaler sine medlemmer at stemme nej til mæglingsskitsen. Også Malerforbundet og Blik og Rørarbejderforbundet anbefaler sine henholdsvis 11.000 og 9.800 medlemmer at sætte kryds ved nej.