Hævder at SAS kan have købt russisk flybrændstof

Flybrændstof fra et indo-russisk olieraffinaderi i Indien er blevet leveret til Prøvestenen ved Amager. SAS har iværksat en undersøgelse af, om russisk flybrændstof er havnet i flyene.

Ekstra Bladet og Danwatch har for nylig afsløret, at det danske rederi Hafnia kan have brudt sanktionerne mod Rusland. I løbet af 2023 skulle det danske rederi have sejlet fem laster  af brændstof fra et olieraffinaderi i indiske Vadinar ejet af Nayara Energy, som det statslige russiske Rosneftegaz har en stor aktiepost i.

Fire af lasterne var flybrændstof viser data fra Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) og Marinetraffic, som de to medier har analyseret.

Trods en lang række sanktionspakker fra EU, der forbyder eksport af russisk brændstof til det europæiske marked, er det tilsyneladende lykkedes at finde smutveje til at bringe de dyre dråber ad omveje til Europa, hvor de eksempelvis er landet i brændstoftanke på fly fra selskaber i EU-lande, der har sanktioner mod Rusland.

Igangsættelse af undersøgelse på leverandørniveau
Afdækningen hos Ekstra Bladet og Danwatch viser, at Hafnia-skibene sejlede brændstoffet fra Indien til forskellige lande i Mellemøsten, Afrika og Europa, og herunder til Danmark, hvor der blev afleveret 30 millioner liter flybrændstof til Prøvestenen ved Amager.

Hvorvidt SAS via sin brændstofleverandør BP, der også handler med Nayara Energy, har benyttet flybrændstoffet fra det indo-russiske rederi, har ikke været muligt at få bekræftet, og SAS har nu iværksat en undersøgelse, om der kan være grundlag for mistanken.

“SAS accepterer ikke handel med sanktionerede parter eller produkter, og vi kræver, at vores leverandører overholder de sanktioner, der er vedtaget,” siger pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji til Ekstra Bladet og tilføjer, at man som følge af artikelserien har bedt leverandørerne om at bekræfte, hvorvidt der er sket et kontraktbrud.

 

Relaterede artikler:

Ny Airbus A350 benyttes til reservedele

Sådan rammes Aeroflot af sanktionerne

Første EU-lande blokerer for russiske fly