SAS ATR72-600 opereret af Jet Time. (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

SAS vender tilbage til Riga

I noget der ligner et frontalangreb på airBaltic, vil SAS atter flyve til den lettiske hovedstad, Riga. Frem til 2009 var SAS medejer af det baltiske flyselskab.

Igennem en årrække har SAS haft et tæt samarbejde med airBaltic, som det skandinaviske flyselskab ejede 47,2 procent af frem til begyndelsen af 2009.

Men nu vil SAS i direkte konkurrence med det statslige lettiske flyselskab. Fra den 29. marts vil SAS flyve tre gange dagligt og i alt 18 gange om ugen mellem Stockholm og Riga. Det kommer til at ske i skarp konkurrence med airBaltic, der i dag også betjener ruten tre gange dagligt i et codeshare-samarbejde med SAS.

Codeshare-aftalen er dog opsagt med tre måneders varsel til udløb den 21. april i år. Dermed er der lagt op til en meget konkurrenceintensivt duel med airBaltic, der i dag flyver ruten med Bombardier Q400-fly med plads til 76 passagerer, mens SAS vil indsætte ATR72-600 fly, der er indrettet med 70 sæder.

Fortsat samarbejde i Oslo og København
Hos SAS har man ikke opfattelsen af, at etableringen af en rute i direkte konkurrence med airBaltic er et anslag mod samarbejdet.

“Vores samarbejde med airBaltic fungerer meget godt, og vi kommer fortsat til at have et codeshare-samarbejde med airBaltic. Vi opsiger kun samarbejdet mellem Arlanda og Riga, da vi har vurderet, at efterspørgslen er tilpas stor til, at der er underlag til mere end en aktør,“ siger Malin Selander, der pressechef i SAS i Sverige, til CHECK-IN.dk.

Samarbejdet med airBaltic vil da også fortsætte på ruterne fra København og Oslo til Riga. Fra København flyver airBaltic 18 gange om ugen til Riga, mens Oslo-Riga ruten betjenes med 23 ugentlige afgange i hver retning.

I 2014 var der 147.794 passagerer på ruten mellem København og Riga, der i sommerhalvåret også beflyves op til tre gange ugentligt af Norwegian. I Oslo er der også konkurrence til airBaltic, idet ungarske Wizz Air flyver tre gange ugentligt fra Sandefjord Torp-lufthavnen til Riga, mens Norwegian også er inde på Stockholm-Riga med tre ugentlige afgange.

AirBaltic flyver også til Riga fra de regionale lufthavne i København, Aalborg, Gøteborg og Bergen.