Visualisering af Airbus-fly i Flyadeal- og Saudia-bemaling. (Illustration: Airbus | PR)

Saudi-Arabien øger ordre med 105 fly hos Airbus

Nu har koncernen bag Saudia og Flyadeal været på indkøb hos Airbus, hvor der er blevet lagt en samlet ordre på yderligere 105 nye fly – fordelt på to forskellige typer – til de to flyselskaber.

I øjeblikket er Saudi-Arabien travlt optaget af at mindske landets afhængighed af indtægterne fra olie, og til det formål ønsker saudierne blandt andet at øge turismen. De opfører derfor nye lufthavne, hoteller og resorts med henblik på at kunne tiltrække 150 millioner turister i 2030.

Som led i strategien har man også øremærket 225 milliarder kroner til at etablere det nye flyselskab Riyadh Air, der sigter efter at betjene op mod 100 forskellige destinationer i 2030. At der er kommet endnu et selskab til, er dog ikke ensbetydende med, at Saudia ikke længere har en rolle at spille.

Det statsejede SkyTeam-flyselskab, der har eksisteret siden 1946, har primær hub i King Abdulaziz International Airport (JED) ved storbyen Jeddah og råder over en flåde bestående af 163 fly fra Boeing og Airbus med en gennemsnitsalder på 9,2 år, har nemlig udsigt til flere nye fly.

Bestiller 105 nye fly
Flyordren er formelt indgivet af Saudia Group, som – som udover Saudia – også omfatter fragtselskabet Saudia Cargo samt Flyadeal. Sidstnævnte er koncernens lavprisselskab, der beflyver henved 23 destinationer ved hjælp af de 35 Airbus-fly, som udgør flåden.

Saudia Group har afgivet en ordre på 105 nye fly fra Airbus. Det drejer sig konkret om 12 A320neo’ere samt 93 A321neo-fly. Den nye ordre betyder samtidig, at den saudiarabiske koncern nu venter på i alt 144 fly fra A320neo-serien, oplyses det.

Nyheden blev offentliggjort i forbindelse med konferencen Future Aviation Forum, der finder sted i landets hovedstad Riyadh indtil onsdag. 54 af A321neo’erne vil indgå i flåden hos Saudia, mens de resterende 39 samt alle A320neo-flyene skal i luften for Flyadeal.

Skal bidrage til at nå mål
Ibrahim Al-Omar, der er koncernchef for Saudia Group, hæfter sig ved, at de kommende fly skal medvirke til, at man kan indfri en række af de planer, som tilsammen skal hjælpe Saudi-Arabien i retning af en fremtid uden olieindtægter.

“Saudia har sat en række ambitiøse operationelle mål for at kunne efterkomme den stigende efterspørgsel. Disse indebærer, at vi øger flyvninger og sædekapacitet til de flere end 100 destinationer på fire kontinenter, som vi betjener.”

”Derudover har vi planer om at udvide yderligere, ligesom initiativerne i Saudi Vision 2030 (landets 2030-plan, red.) vil resultere i flere turister, iværksættere og pilgrimme hvert år Derfor har vi afgivet denne ordre, som blandt andet vil skabe arbejdspladser og bidrage til den nationale økonomi.”


Relaterede artikler:

Dansker skal udvikle flyruter i Saudi-Arabien

Saudi-Arabien på storindkøb hos Boeing

Så langt er Saudi-Arabien fra Vision 2030