Ordren underskrives. I forgrunden ses koncernchef Tony Douglas (t.v.) fra Riyadh Air og Brad McMullen (t.h.), der er direktør for kommercielt salg og marketing hos Boeing. I baggrunden fra venstre står Riyadh Airs bestyrelsesformand Yasir Al-Rumayyan sammen med prinsesse Reema Al Saud, der er Saudi-Arabiens USA-ambassadør, og koncernchef Dave Calhoun fra Boeing. (Foto: Riyadh Air | PR)

Saudi-Arabien på storindkøb hos Boeing

De statsejede flyselskaber Riyadh Air og Saudia har bestilt og indgået option på 121 Boeing-langdistancefly, der skal spille en rolle i Saudi-Arabiens bestræbelser på at blive mindre afhængige af olie.

For nyligt afslørede den saudiske Public Investment Fund en række detaljer om landets nye flyselskab, der hedder Riyadh Air. Sammen med Saudia skal det bidrage til, at landet i fremtiden bliver mindre afhængig af indtægter fra olie, da man i højere grad vil fokusere på blandt andet luftfart og turisme.

Nu har de to statsejede flyselskaber tilsammen lagt en ordre hos Boeing på sammenlagt 121 787-Dreamliners, når man både medregner de bestilte fly samt de optioner, som man har gjort sig, såfremt yderligere flådetilføjelser bliver nødvendige.

Boeing oplyser, at det er den femtestørste kommercielle ordre i flyproducentens historie, når man måler på værdien. Flyene skal medvirke til, at Saudi-Arabien indfrier landets ambition om at betjene 330 millioner passagerer og tiltrække 100 millioner turist om året i 2030.

Skal danne fundament for nyt flyselskab
Riyadh Air har bestilt 39 udgaver af 787-9 Dreamliner-flytypen, og i tillæg hertil har det nystartede flyselskab indgået en option med Boeing, der betyder, at man har mulighed for at udbygge flåden med yderligere 33 fly af samme type.

Ifølge Tony Douglas, der er koncernchef i Riyadh Air, ønsker man at positionere selskabet, så det både bliver en global luftfartsaktør, men også et effektivt redskab til at hente fritids- og forretningsrejsende til Saudi-Arabien.

”Vi vil benytte de nye 787-9-fly til at bygge det fundament, der skal understøtte vores arbejde med at etablere et bredt netværk og transportere vores passagerer til Saudi-Arabien og mange andre destinationer i hele verden.”

Udvider Boeing-delen af flåden
I øjeblikket har landets andet statsejede flyselskab Saudia en flåde, der består af 149 fly som tilsammen har en gennemsnitsalder på 8,3 år. Den består både af fly fra Airbus og Boeing. Deriblandt fem 787-10- og 13 787-9-fly. Denne del af flådens står dog til at vokse.

Flyselskabet har nemlig indgivet en ordre til Boeing på 39 Dreamliner-fly, og denne vil omfatte begge de to førnævnte flytyper. Yderligere har Saudia sikret sig muligheden for at kunne erhverve yderligere ti Dreamliners i fremtiden.

”Efter at vi har samarbejdet i mere end 75 år, er vi beærede over, at Saudia udviser denne form for tillid til Boeings produkter, og vi vil fremadrettet også gøre, hvad vi kan for at støtte Saudi-Arabiens mål om at øge landets bæredygtige flytrafik,” udtaler Stan Deal, der er koncernchef for Boeings afdeling for Commercial Airplanes.


Relaterede artikler:

Nyt flyselskab skaber 200.000 jobs

Vil bygge ny lufthavn med seks parallelle baner

Skal udvikle nyt flyselskab for 225 milliarder kroner