En af Lufthansas ældre Boeing 747-400.

Seks jumbojets fra Lufthansa strandet i hollandsk lufthavn

Seks af Lufthansas Boeing 747-400 må ikke forlade regional hollandsk lufthavn. Flyene havde tilladelse til at lande, men har ikke tilladelse til at lette fra lufthavnen.

Lufthansa har som de fleste andre flyselskaber i det seneste halve år parkeret en lang række fly, der er taget ud af drift som følge af den manglende efterspørgsel på flyrejser under coronapandemien.

Lufthansa har parkeret fly i flere forskellige lufthavne – heriblandt i Twente Lufthavn i Holland, hvor det tyske selskab siden i sommer har haft seks Boeing 747-400 stående på jorden. Flyene ankom i løbet af juni og juli til Twente, som er en af de europæiske lufthavne, der har plads til at opbevare fly, da lufthavnen ikke har regelmæssig rutetrafik.

Mens mange af Lufthansas fly blot er midlertidigt parkeret, er situationen for de seks jumbojets i Twente anderledes. Allerede sidste sommer meddelte Lufthansa, at selskabet ville udfase sine 13 resterende Boeing 747-400 med en gennemsnitsalder på knap 22 år på “mellemlang sigt”.

Pensionering fremskyndet
Coronakrisen har imidlertid fremskyndet pensioneringen af flytypen i Lufthansa, og de seks fly, der står i Twente Lufthavn, er ifølge det tyske medie Aerotelegraph solgt til amerikanske GE Aviation Materials, som vil demontere flyene og sælge de forskellige dele på markedet for bruge flyreservedele.

Lufthansa overvejede i første omgang at lade flyene skrotte i Twente Lufthavn, som også rummer en virksomhed, der beskæftiger sig med flyskrotning, men nu er det planen, at flyene i stedet skal flyves til USA for at blive skrottet.

Der er imidlertid opstået et problem: Store flytyper som Boeing 747 har ikke tilladelse til at lette fra Twente Lufthavn, og dermed er flyene foreløbigt strandet i den hollandske lufthavn. Boeing 747-fly må gerne lande i lufthavnen og det er sket flere gange i de seneste år, men kun når flyene har skullet skrottes i Twente, skriver hollandske Luchtvaartnieuws.

Tilladelse ændret
Direktøren for Twente Lufthavn, Meiltje de Groot, siger, at de hollandske myndigheder af uvisse grunde har ændret lufthavnens tilladelse, og at lufthavnen ikke var opmærksom på dette. ”Det er uforståeligt, at der pludselig er opstået en blokering,” siger lufthavnsdirektøren.

De hollandske myndigheder siger imidlertid, at der er en sikkerhedsrisiko ved at lade større flytyper lette fra Twente Lufthavn.

”Twente lufthavn har simpelthen ikke det korrekte sikkerhedscertifikat. Større fly som Boeings kan lande i Twente, men kun til demontering. Lufthavnsinfrastrukturen er ikke egnet til at tage større og tungere fly af. Dette kan medføre sikkerhedsrisici. Flyprocedurerne inden afgang er heller ikke godkendt endnu,” lyder det fra ILT, som er en styrelse under det hollandske ministerium for infrastruktur.

Twente Lufthavn er nu i forhandlinger med myndighederne for at finde en løsning. Ikke desto mindre forbereder lufthavnen sig allerede på en retssag, hvis der ikke opnås enighed på kort sigt. ”Vi har intet andet valg. For mindst et af flyene skulle allerede være fløjet,” siger Meiltje de Groot til en lokal avis.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa erstatter Boeing 747 med Airbus A350

Lufthansa fjerner yderligere 18 langdistancefly

Medie: Lufthansa vil skære dybere i langdistanceflåden