Lufthavnen i Rovaniemi. (Foto: Finavia / PR)

Sender fly med 3.500 corona-testkits til strandede turister

En ferie udviklede sig til lidt af et mareridt for 2.500 rejsende, der strandede i Lapland, da den britiske regering pludseligt strammede COVID-19-restriktionerne.

Det britiske charterflyselskab TUI Airways måtte række en hjælpende hånd til 2.500 turister, da premierminister Boris Johnsons regering pludseligt valgte at stramme indrejserestriktionerne til Storbritannien i lyset af den for nyligt opdagede omikronvariant.

Stramningen betyder, at alle rejsende, som er ældre end 12 år, og vil rejse til Storbritannien fra et land, der hverken er Irland eller Etiopien, skal lade sig teste inden afgang. Den test er i tillæg til kravet om, at passagerer ligeledes skal tage en PCR-test, når de ankommer til Storbritannien.  

Kravet gælder også, selvom de rejsende er færdigvaccinerede. For at være gældende skal testen seneste være taget 48 timer før, at de rejsende sætter sig ind i flyet. Den regel gjorde dog livet svært for 2.500 turister på rejse i Lapland. Det skriver The Independent.

Kunne ikke lade sig gøre
De rejsende var rejst med flyselskabet TUI Airways til finsk Lapland, der er en populær destination i december, da besøgende både kan møde julemanden, køre på hundeslæde og klappe et ægte rensdyr. 

Turisterne skulle alle med så tidlige flyafgange til Storbritannien, at de ikke kunne nå at blive testet inden afrejse. Det var et sammenfald mellem den pludselige ændring i restriktionerne, en helligdag i Lapland samt de lappiske testcentres åbningstider, der satte de rejsende i lidt af en kattepine. 

Hverken regeringen i Storbritannien, lufthavnen eller andre hjælper nemlig med at skaffe en test, der kan tages inden afrejse. Ifølge de strammede restriktioner er det de rejsendes eget ansvar at blive testet, inden de går ombord på et fly mod Storbritannien.  

Sender Boeing 737
Da det gik op for TUI Airways, at en del af flyselskabets gæster var strandede, så traf TUI et resolut valg. Flyselskabet sendte en Boeing 737 fra Birmingham til Rovaniemi, som er hovedby i Lapland. Flyet var tomt for passagerer, men havde blot 3.500 corona-testkits ombord. 

Ifølge den britiske avis The Independent har den 4.425 kilometer lange tur fra Storbritannien til Lapland kostet i omegnen af 30.000 pund (cirka 261.400 kroner) i udgifter til brændstof, flyveledelse og lignende. Derudover har flyvningen udledt omkring 100 ton CO2.  

En talsperson for TUI Airways fortæller, at flyselskabet er glade for, at turisternes testproblem blev løst. Udover de 2.500 turister, der nu kan rejse til Storbritannien igen, så forventer flyselskabet at sende “mange flere” rejsende af sted til Lapland i løbet af denne uge.

 

Relaterede artikler:

Kina har forsøgt at købe nordisk lufthavn

Tidligere Conair-fly strandede i indisk lufthavn

Op mod 5.000 passagerer strandet i lufthavn