Stockholm-Arlanda Lufthavn (Foto: Peter Phillips)

Skandinavisk lufthavnsoperatør afskediger 125 ansatte

Som led i et løbende arbejde med at sikre den fremtidige konkurrenceevne skal den svenske lufthavnsoperatør, Swedavia, afskedige 125 medarbejdere.

Sveriges lufthavnsoperatør, Swedavia, er i færd med at træffe foranstaltninger, der skal sikre den fremtidige konkurrenceevne og være med til at møde ændrede markedsforhold.

Swedavia arbejder ud fra et løbende forandrings- og effektivitetsprogram, der har langsigtede mål om blandt andet at omkostningseffektivisere. Denne strategi koster nu 125 medarbejdere jobbet, oplyser den svenske lufthavnsoperatør.

”Vi skaber nu betingelser for at forblive konkurrencedygtige og for at udvikle vores aktiviteter på lang sigt. I en industri, der har snævre margener, skal vi også tilpasse os til en verden med forringelse af den passagervækst, som både vi og vores kunder står over for,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

Hjæp til afskedigede ansatte
De mange afskedigelser blev annonceret i tirsdags, og jobnedskæringerne indbefatter ansatte i koncernens virksomhedskontor og i Swedavias lufthavne – herunder især ansatte i Stockholm og Gøteborg.

”Vi vil arbejde for at gøre det lettere for de berørte medarbejdere hurtigt at få nyt job, dels gennem partnerskab med TRR,” forklarer Jonas Abrahamsson. TRR er et svensk nonprofit-råd, der yder ekspertise til afskedigede medarbejdere.

Det statsejede Swedavia indleder straks forhandlinger med de svenske fagforeninger. Ambitionen er at have afskedigelserne gennemført inden udgangen af juni i år.

”Som lufthavnsoperatør og ejendomsudvikler skal vi være attraktive for vores kunder – både her og nu og på lang sigt. Vi fortsætter nu vores forandringsrejse med fokus på at drive og udvikle de mest klimasmarte lufthavne i verden,” understreger Jonas Abrahamsson.

Flyskat kan have indvirkning
I øjeblikket har Swedavia cirka 3.100 medarbejdere. De forestående afskedigelser berører således fire procent af den samlede arbejdsstyrke hos den svenske lufthavnsoperatør.

Swedavia driver og udvikler i alt 10 lufthavne i hele Sverige. Koncernen har en omsætning på over 5,7 milliarder svenske kroner – eller hvad der svarer til små 4,2 milliarder danske kroner. I sommer rejste Swedavia ekstra penge ved at sælge Scandic-hotellet i Gøteborg Landvetter Lufthavn.

Den svenske flyskat blev indført fra april sidste år, og den skulle efter planen være fjernet allerede igen til juli i år. Men flyskatten bliver nu – angiveligt – bevaret efter en ny regeringsaftale mellem Socialdemokraterne, Miljøpartiet og de to borgerlige partier i Sverige. Det skriver den svenske avis Aftonbladet. Det er Miljøpartiet, som har sikret en bevarelse af flyskatten. Centerpartiet og De Liberale skal dog først formelt godkende aftalen, og Stefan Löfven skal vælges som statsminister, før aftalen er gældende.

Afgiften har været stærkt debatteret i Sverige, og væksten i flere svenske lufthavne er stagneret. Hvorvidt Swedavias afskedigelser sker på baggrund af mulige konsekvenser af flyskatten er et åbent spørgsmål.

 

Relaterede artikler:

Her er de 20 største nordiske lufthavne i 2018

Swedavia: Vilkårene er ens for alle

SAS i kamp mod Swedavia

Flyskat kan slå lufthavne ihjel

Snart slut med svensk flyskat