Et sidste farvel til Dash-flyet inden den sidste rundtur fra Wien til Innsbruck. (Foto: Austrian Airlines)

Slut med Dash-fly efter 40 år

Gennem 40 år har Dash-fly været en del af flåden hos Austrian Airlines og datterselskabet Tyrolean Airways, men nu er det endegyldigt slut med turbopropfly i Østrig.

En æra er bragt til ende hos Austrian Airlines, der mandag gennemførte de sidste flyvninger med et turbopropfly.

På ruten mellem Wien og Innsbruck fløj en Dash 8-Q400 – registrering OE-LGI – en rotation med rutenumrene OS905/906. Flyvningerne markerede en over 40 år lang æra med Dash-fly i Østrig. Fremtidens flåde hos Austrian Airlines vil udelukkende bestå af fly fra Airbus, Boeing og Embraer.

”Austrian Airlines er godt forberedt på pensioneringen af Dash. Med de komfortable og effektive Embraer- og Airbus-fly vil vi fortsætte med at tilbyde vores passagerer en god feeder-service med Wien som vores knudepunkt,” siger Michael Trestl, kommerciel direktør i Austrian Airlines. Han følges op af selskabets driftsdirektør, Francesco Sciortino.

”Dash har haft en imponerende karriere i vores selskab. Det er og forbliver en del af vores historie. Det vil vi ikke glemme. Jeg vil gerne takke alle, der har betjent Dash-flyet i løbet af de sidste årtier, fra kabine- og cockpitbesætninger, til teknikerholdet og mange flere.”

Tyrolean indledte østrigsk Dash-æra
I travle tider gennemførte Dash 8-Q400 op til 44.000 flyvninger om året, og flytypen var i stand til at flyve til lufthavne, der krævede særlige kompetencer hos piloterne. Eksempelvis plejede Tyrolean Airways – et forhenværende datterselskab til Austrian Airlines – at flyve den firemotorede Dash 7 til Courchevel i de franske alper. En lufthavn, der ligger over 2.000 meter over havets overflade.

Historien om Dash i Østrig – og resten af Europa – begyndte 9. april 1980. Tyrolean Airways var det første europæiske flyselskab, der fik en Dash 7. Flyet havde plads til 50 passagerer og var ideelt til brug i udfordrende lufthavne som Innsbruck eller førnævnte Courchevel.

Fra 1985 benyttede Tyrolean Airways den tomotorede efterfølger, Dash 8-100, på flyvninger til Graz, Frankfurt og Zürich. Frem til, at Austrian Airlines overtog 100 procent af Tyrolean Airways i 1998, opererede Tyrolean med i alt 44 forskellige Dash 8’ere i versionerne -100, -300 og -400. Tyrolean Airways blev fusioneret med Austrian Airlines 31. marts 2015.

Dash 8-fly med 310 returflyvninger til Månen
I de senere år har Austrian Airlines haft 18 Dash 8-Q400 i brug på kortdistanceruter. Turbopropflyene har eksempelvis opereret på ruter fra Wien til Milano, Warszawa og Zagreb. Efter næsten 20 år i Austrian-flåden er der en række imponerende tal over flyenes præstationer.

I de sidste 20 år har over 20 millioner passagerer fløjet med Dash 8-Q400 hos Austrian Airlines. Flytypen har tilbagelagt 237 millioner kilometer – eller hvad der svarer til 310 flyvninger til Månen og tilbage.

Dash 8-Q400-flyene har tilsammen været 54 år i luften, og der er gennem årene gennemført mere end 520.000 landinger. Og piloterne har i forbindelse med tjek af flyet før flyvning gået over 52.000 kilometer rundt om flyene.

 

Relaterede artikler:

Austrian udskifter Dash 8 med Airbus A320

Ny strategiplan skal hjælpe konkurrencepresset Austrian

EASA godkender Dash 8-400 til 90 passagerer