ET343 gennemførte "landingsrunden" på autopilot i 37.000 fods højde. (Grafik: Flightaware.com)

Sovende piloter vækket af alarm i cockpittet

Begge piloter på en Boeing 737-800 fra Star Alliance-selskabet Ethiopian Airlines var faldet i søvn på en flyvning til Addis Ababa,. Nu er de begge suspenderet fra tjeneste, oplyser selskabet.

To piloter hos Ethiopian Airlines har givetvis ikke længere de store karrieremuligheder foran sig efter en hændelse, hvor de begge faldt i søvn under flyvningen.

Den aktuelle hændelse fandt sted den 15. august på rutenummer ET343, der var en flyvning med en Boeing 737-800 fra Khartoum International Airport i Sudan til Addis Ababa Bole International Airport, som er hjembase for Ethiopian Airlines. Det skriver The Aviation Herald.

Det lykkedes tilsyneladende de to piloter at falde i dyb søvn på flyvningen, der var scheduleret til en time og 50 minutter. Da flyet efter 25 minutter i luften nåede en marchhøjde på 37.000 fod (11.278 meter), blev autopiloten tilsyneladende slået til, hvorefter flyet fortsatte turen i forhold til flyveplanen.

Da flyet nærmede sig den etiopiske hovedstadslufthavn forsøgte flyvelederne mange gange at få kontakt til flyet, men der kom ingen svar fra de to sovende piloter.

Landingsrunde i 37.000 fod
ADS-B-data fra Flightradar24 og andre livetracking-tjenester dokumenterer, at Boeing 737-flyet i 37.000 fods højde indledte en landingsrunde til bane 25L uden at sænke højden.

Da flyet efterfølgende overfløj bane 25L, slog autopiloten automatisk fra, hvorefter piloterne vågnede ved den høje alarm, som lød ved frakoblingen af autopiloten. Herefter fik piloterne overtaget kontrollen over flyet, der 25 minutter senere foretog en sikker landing i lufthavnen.

Oplysninger fra Flightradar24 viser, at flyve blev stående på jorden i to og en halv time, før det kunne fortsætte dagens trafikprogram.

Begge piloter suspenderet
Ethiopian Airlines bekræftede fredag i en pressemeddelelse, og de to piloter er øjeblikkeligt blevet suspenderet fra tjeneste.

“Det pågældende crew er blevet fjernet fra driften, mens en undersøgelse pågår. Der vil blive truffet passende konsekvenser baseret på resultatet af undersøgelsen. Sikkerhed har altid været og vil fortsat være vores første prioritet,” hedder det i pressemeddelelsen.

Der er i luftfartsbranchen givetvis en række eksempler på noget tilsvarende, hvor historierne ikke er nået frem til medierne. Den aktuelle hændelse har dog skabt en del opmærksomhed i pilotkredse, hvor man ofte diskuterer pilottræthed. 

Ethiopian Airlines er i dag Afrikas største flyselskab, og selskabet flyver fra Addis Ababa til Oslo via Stockholm og er samtidig medlem af Star Alliance.

 

Relaterede artikler:

Pilot fyret efter at være faldet i søvn på flyvning

Piloter sov samtidig i cockpittet

Kaptajn låst ude fra cockpit mens co-pilot sov