Foto: Neels Kruger.

Stadig flere vragdele fra MH370

Vragdele fundet i havet ud for den sydøstafrikanske kyst stammer sandsynligvis allesammen fra MH370, der forsvandt for mere end to år siden.

Et af verdens største uopklarede mysterier handler om, hvad der skete med et stort Boeing 777-200 passagerfly fra Malaysia Airlines, der forsvandt den 8. marts 2014 med 227 passagerer og 12 besætningsmedlemmer om bord. Flyet med rutenummer MH370 var på vej fra Kuala Lumpur til Beijing, da det forsvandt fra radaren samtidig med, at flyvelederne mistede radiokontakten.

Senere bekræftede de malaysiske myndigheder, at flyet var styrtet ned i et ukendt område i Det Indiske Ocean baseret på beregninger fra satellitkommunikation med flyet.

Flyets forsvinden har været omgærdet af mystik, da der ikke har været nogle logiske forklaringer på, hvad der kunne være sket. Det har samtidig været grobund for utallige konspirationsteorier, som dog bliver færre, efterhånden som bekræftede vragdele fra flyet er blevet fundet.

Senest blev der den 2. marts fundet en vragdel ud før Mozambiqies kyst. Da den nyhed nåede medierne kontaktede forældrene til en sydafrikansk teenager myndighederne, idet deres søn i december måned sidste år fandt en vragdel i Mozambique under en ferie. Disse vragdele er sidenhen blevet undersøgt af den australske havarikommission, og den 19. april blev det bekræftet, at begge dele stammer fra Boeing 777-flyet med registreringen 9M-MRO, der fløj som MH370, da flyet forsvandt.

Genstanden fundet af den sydafrikanske teenager var et horisontalt stabilisator-panel, mens fundet fra den 2. marts blev bekræftet som værende en del fra flyets flaps.

Tre tidligere fund
Det første fund blev gjort allerede den 29. juli sidste år, da en vragdel skyllede i land på øen Réunion. Relativt hurtigt herefter kunne de malaysiske myndigheder bekræfte, at der var tale om en vingeflap fra 9M-MRO.

Herudover blev der den 21. marts i år fundet en vragdel på den sydafrikanske kyst omkring 330 kilometer øst for Cape Town. Der er sandsynligvis tale om et motordæksel, men dette er endnu ikke bekræftet af myndighederne. Ligeledes fandt et fransk par under en ferie på Mauritius den 2. april en vragdel, der sandsynligvis er et panel fra kabinen i Malaysia Airlines-fly. Oprindelsen af denne vragdel er endnu ikke bekræftet fra den australske havarikommission, der leder efterforskningen.

Med de seneste fund vil det været muligt via avancerede analyser af strøm- og vejrforhold siden ulykkestidspunktet at kunne indsnævre eftersøgningsområdet. Men med vragdele spredt ud over Det Indiske Ocean, vil det være usandsynligt, at man finder et egentligt flyvrag.

Relaterede artikler:

Bekræftet: Vingedel fra MH370

Overvejer at opgive MH370-eftersøgning

Nyt eftersøgningsområde for MH370