De fem flyselskaber der stiftede Star Alliance. (Foto: Star Alliance | Twitter.com | PR)

Star Alliance runder milepæl

Lørdag i denne uge er det 25 år siden, at fem flyselskaber stiftede luftfartsalliancen Star Alliance, der i dag er verdens største.

Den 14. maj er det 25 år siden, at verdens største luftfartsalliance blev etableret. Det skete i 1997, hvor fem flyselskaber fra tre forskellige kontinenter efter nogle års tilløb gik sammen om alliancen, der fik navnet Star Alliance.

De fem grundlæggere var det skandinaviske flyselskab SAS, United Airlines fra USA, Air Canada, Thai Airways samt det tyske selskab Lufthansa. Selskaberne har siden samarbejdet på kryds og tværs gennem alliancen, mens Star Alliance er vokset med adskillige nye flyselskaber.

Luftfartsalliancer gør, at de deltagende flyselskaber kan arbejde tæt sammen om eksempelvis flyvninger, fælles reklameindsatser samt bonusprogrammer, der gør det muligt for passagererne at optjene point på tværs af de forskellige selskaber eller benytte de enkelte alliancemedlemmers lufthavnslounges.

Den største af de store
I dag er Star Alliance vokset til en størrelse, hvor alliancen omfatter 26 flyselskaber, der har en flåde på omkring 5.033 fly og betjener flere end 1.290 lufthavne i 195 forskellige lande. Den er både større end oneworld og SkyTeam, som er de to andre store verdensomspændende luftfartsalliancer.

Ifølge Simple Flying forventes medlemsselskaberne af Star Alliance at stå bag 3.866.428 flyvninger den kommende sommer, mens flyselskaberne fra verdens næststørste alliance, oneworld, tegner sig for 2.828.257 flyvninger og SkyTeam indtager en tredjeplads med 2.791.940 flyvninger.

Den samlede medlemsliste af Star Alliance-flyselskaber består i dag af Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, All Nippon Airways, Asiana, Austrian., Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EgyptAir, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT, Lufthansa, SAS, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS Airlines, TAP Portugal, Thai Airways, Turkish Airlines samt United Airlines.

Til fordel for flyselskaber og rejsende
Et af de flyselskaber, der har været med fra starten, er Lufthansa. Adspurgt af Airways Magazine fortæller koncernchef Carsten Spohr, at han ikke er i tvivl om, at medlemskabet af Star Alliance historisk set har haft stor betydning for Lufthansa.

”Vi ville aldrig være så stort et selskab, som tilfældet er, hvis vi ikke havde samarbejdet i Star Alliance. Hvis man skal kunne fylde en jumbo på en flyvning fra Frankfurt til Los Angeles, skal den ”fodres” med rejsende fra op til 50 mindre lufthavne,” udtaler Carsten Spohr.

Han mener også, at den slags forpligtende samarbejder flyselskaberne imellem er til gavn for de rejsende.

”Det er også en fordel for kunderne, da intet enkeltstående flyselskab kan give denne slags verdensomspændende dækning.”

Arbejder med flere digitale løsninger
Jeffrey Goh, som er koncernchef for Star Alliance, glæder sig over de resultater, der er blevet opnået i løbet af de seneste 25 år, og påpeger at fremtiden for luftfartsalliancen er digital.

“Vi sigter mod at være den mest digitale luftfartsalliance, der tilbyder gnidningsfri rejseoplevelser med en unik loyalitetsklub. I år er vi i gang med at udvikle yderligere digitale og mobilløsninger, der skal medvirke til at fjerne forhindringer på rejserne.”

Nogle af de initiativer, som Star Alliance barsler med, er blandt andet en ny samarbejdsmodel for flyselskaberne, et kreditkort hvor kunderne optjener bonuspoint ved brug samt en ny onlineløsning, der giver flere muligheder for at benytte optjente bonuspoint hos alle 26 flyselskaber i alliancen, lyder det.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines afviser investering i Star Alliance-kollega

Star Alliance-selskaber fik statsstøtte i julegave

Køb af Star Alliance-selskab skaber luftfartsgigant