En Airbus A380-800 fra det koreanske Star Alliance-flyselskab Asiana Airlines. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Star Alliance-selskab igangsætter redningsplan

Det koreanske flyselskab Asiana Airlines nedlægger flere internationale ruter og udfaser ældre fly i forsøget på at genoprette en skrantende økonomi.

Udfordrende tider overgår i øjeblikket Star Alliance-medlemmet Asiana Airlines, der har igangsat flere initiativer for at få styr på økonomien.

Asiana Airlines har valgt at fjerne urentable ruter og udfase op til 10 ældre fly, der er mere end 20 år gamle. Til gengæld vil flyselskabet øge sine vedligeholdelsesomkostninger for at øge driftssikkerheden.

Fra den 9. juli i år nedlægger Asiana Airlines ruterne fra basen i Seoul-Incheon International Airport til henholdsvis Delhi samt til Sakhalin og Khabarovsk i Rusland. Flyselskabet dropper desuden ruten mellem Seoul og Chicago fra den 27. oktober.

I tillæg til dette har Asiana Airlines besluttet at nedlægge sit førsteklasse-produkt fra den 1. september. Selskabet beholder sine førsteklasse-suiter på sine seks Airbus A380-800, men de vil blive rebrandet til at være ‘Business Suites’ og blive en del af dette premium-produkt.

Voldsomme tab og aftrådt koncernchef
I marts udtrykte revisorer bekymring over den økonomiske situation i Asiana Airlines, da selskabet meddelte, at det havde lidt voldsomt tab og havde fået større gæld. Det medførte advarsler om justeringer i kreditvurderingen. Koncernchef Park Sam-koo tog konsekvensen og fratrådte sin stilling i Asiana Airlines. I kølvandet på disse oplysninger igangsatte Asiana Airlines en redningsplan, der blandt andet består af rutenedlægninger og flysalg, skriver Air Transport World.

Kumho Asiana Group er med 33 procent største aktionær i Asiana Airlines, og selskabet meddelte i april, at det vil sælge hele sin aktieandel i det gældsplagede flyselskab, der også kæmper med øgede brændstofomkostninger og konkurrence fra flere lavprisflyselskaber. Credit Suisse er hyret til at stå for det kommende aktiesalg.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Asiana Airlines’ kreditorer meldt ud, at de vil yde 1,37 milliarder dollar (svarende til 9,1 milliarder kroner, red.) i økonomisk støtte til det skrantende flyselskab – og dermed lindre likviditetsproblemerne.

Moderniserer flåden med Airbus-fly
Asiana Airlines råder over en flåde på cirka 70 fly. Det sydkoreanske flyselskab står over for at modernisere sin flåde med 25 nye Airbus A321neo, der efter planen bliver leveret fra juli i år. De skal erstatte selskabets ældre A321, siger en talsmand fra Asiana Airlines. Herudover har flyselskabet bestillinger på henholdsvis 13 og ni af typerne Airbus A350-900 og -1000, mens yderligere otte A350-900 allerede er leveret.

I øjeblikket opererer Asiana Airlines til cirka 90 destinationer og har over 10.000 ansatte. Flyselskabet blev grundlagt i 1988 og er Sydkoreas næststørste – Korean Airlines er fortsat både større og ældre.

 

Relaterede artikler:

Star Alliance-selskab fra Seoul til Oslo

Sydkoreansk charterflyvning til Nordkorea

32-tommer fladskærm på Asiana-fly

Boeing tavs om mulig årsag til Asiana-havari