En Bombardier CRJ900 fra det slovenske flyselskab Adria Airways. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Star Alliance-selskab sætter flyene på jorden

Slovenske Adria Airways indstiller sine flyvninger tirsdag og onsdag, da flyselskabet er i akut pengenød for at kunne fortsætte med at operere fra selskabets tre baser.

Der har længe hængt mørke skyer over Adria Airways, der kæmper med økonomiske problemer. Flere afgange hos det slovenske Star Alliance-flyselskab, der har rute til Københavns Lufthavn, har været forsinkede gennem de seneste uger, og visse fly er helt blevet aflyst.

Selskabets situation blev forværret fredag i sidste uge, da det irske leasingselskab Trident Aviation Leasing Service tog to Bombardier CRJ900 tilbage, fordi Adria Airways ikke havde betalt sine regninger for flyene.

Mandag meddelte det amerikanske flyleasingselskab AeroCentury Corporation, at man ligeledes har annulleret kontrakterne på to leasede Bombardier CRj900 til Adria Airways på grund af manglende betalinger. Leasingselskabet har også et tredje fly hos det slovenske flyselskab, og dette bliver også hentet hjem, hvis ikke Adria Airways betaler sine udeståender senest fredag den 27. september.

Akut pengemangel
Som konsekvens af de optrappede økonomiske udfordringer har Adria Airways valgt at suspendere sine flyvninger tirsdag den 24. september og onsdag den 25. september.

”Beslutningen om midlertidigt at indstille flyvningerne er en konsekvens af en aktuelt usikker adgang til friske kontanter, som flyselskabet har brug for at kunne flyve videre. Selskabet søger på dette tidspunkt intensivt efter løsninger i samarbejde med en potentiel investor. Alle involverede har som mål at få Adria Airways på vingerne igen, og at ophøret af operationer er midlertidigt,” skrev Adria Airways i en pressemeddelelse mandag aften.

”Selskabet beklager situationen dybt og undskylder til alle dets passagerer og partnere.”

Det slovenske flyselskab har indstillet driften fra alle tre baser: Ljubljana i Slovenien, Pristina i Kosovo samt Tirana i Albanien.

Fem ugentlige afgange til CPH
Fem gange om ugen opererer Adria Airways fra Ljubljana til Københavns Lufthavn. Torsdag og lørdag er der afgang på rutenummer JP 510 klokken 07.00 med en Bombardier CRJ900, mens selskabet har afgang med en Airbus A319 klokken 17.00 på mandage, onsdage og søndage.

Før Adria Airways fik ophævet kontrakten på flere af sine Bombardier-fly, havde selskabet en flåde bestående af tre Airbus A319, to Bombardier CRJ700, otte Bombardier CRJ900 samt fem Saab 2000. Flere af flyene er wetleaset ud til flyselskaber i Lufthansa Group.

Adria Airways blev grundlagt i 1961 og opererer til 18 destinationer. Flyselskabet er ejet af den luxembourgske kapitalfond 4K Invest, der købte selskabet fra den slovenske stat i marts 2016.

 

Relaterede artikler:

Star Alliance-selskab søger strategisk partner

Star Alliance-selskab fortryder valg af russiske fly

Star Alliance-selskab solgt til kapitalfond