COVID-19-lyntest i Wien Lufthavn. (Foto: Vienna Airport | PR)

Star Alliance-selskab tilbyder gratis lyntest

Austrian Airlines og Wien Lufthavn tilbyder i en prøveperiode gratis COVID-19-lyntest for alle passagerer på en udvalgt flyafgang til Nordeuropa.

Mens luftfarten i Danmark og andre europæiske lande venter på, at der kan skabes politisk opbakning til et fælles EU-coronapas samt lyntests i lufthavnene, så har aktører i den østrigske luftfartsindustri indtil videre taget sagen i egen hånd.

I perioden fra den 23. oktober til den 8. november har Austrian Airlines i samarbejde med Wien Lufthavn besluttet at tilbyde en gratis – og frivillig – corona-lyntest for alle rejsende på rutenummer OS229 til Berlin.

Dermed vil der hver dag være op til 112 passagerer, der kan gå om bord i Embraer E-195-flyet med visheden om, at de ikke kan smitte andre medrejsende.

Lufthavnen har etableret et testcenter i check-in området i Terminal 3, og omkring 10 til 15 minutter efter at have fået foretaget testen, vil passagerene modtage svar enten via SMS eller ved personlig forespørgsel. Boardingkortet bliver kun aktiveret, hvis prøvesvaret er negativt.

Hvis testen derimod er positiv, vil sundhedspersonale i lufthavnen undersøge den rejsendes helbredsmæssige tilstand. Herefter vil det for passagerer, der er testet positiv, være muligt at ændre eller annullere rejsen uden omkostninger.

Kan udvides til større skala
I Wien Lufthavn var der i september en passagertilbagegang på 81,1 procent, og år til dato har den østrigske hovedstadslufthavn mistet 70,7 procent af passagererne i forhold til samme periode året før. Nogenlunde samme udvikling er der hos lufthavnens største kunde.

Derfor er der brug for at finde måder, hvorpå det kan blive muligt at lade især erhvervsrejsende og andre med anerkendelsesværdige formål at rejse mere frit inden for Europa. 

Austrian Airlines vil lade resultaterne fra forsøget i Wien indgå i et overordnet projekt i Lufthansa-koncernen, og hvis prøveperioden bliver en succes, kan ordningen udvides til en større skala.

“Vi er nødt til at fjerne de barrierer, der er skabt af coronavirus i løbet af de seneste måneder. Vores mål mål for fremtiden er at opnå en tilsvarende lempelse af rejsebegrænsninger. Men først stræber vi efter at vise, hvordan et målrettet testprogram kan fungere,” udtaler koncerndriftsdirektør Jens Ritter fra Austrian Airlines i en pressemeddelelse.

Et skridt mod ‘ny normalitet’
Hos den østrigske regering nyder forsøget også stor opbakning, hvilket statssekretær Magnus Brunner med ansvar for luftfarten også udtrykker.

“Pilotprojektet giver os mulighed for at vurdere den nærmeste fremtid og frem for alt at demonstrere gennemførligheden af ​​de nødvendige processer. Dette vil gøre det muligt at anvende antigentests så hurtigt som muligt, forudsat at de har den krævede kvalitet med hensyn til følsomhed og specificitet. På denne måde tager vi et skridt mod ‘ny normalitet’ for at give vores sociale liv og økonomi et tilsvarende løft,” udtaler Magnus Brunner.

Hos Austrian Airlines og Wien Lufthavn understreger man, at den særlige COVID-19-antigentest ikke erstatter de PCR-tests, som er krævet af myndighederne. Herudover skal der stadig bæres mundbind om bord på Austrian-flyene samt i lufthavnene.

 

Relaterede artikler:

Aalborg Lufthavn først med COVID-19-lyntest

Lufthansa tester én procent af passagerer COVID-19-positive

Emirates introducerer lyntest for COVID-19