Airbus A319-100 fra Croatia Airlines i Star Alliance-bemaling. (Foto: Biggerben | CC 3.0)

Star Alliance-selskab vil købe alliancekollega

Croatia Airlines er i gang med en privatisering, og nu har græske Aegean Airlines vist interesse med et ikke-bindende tilbud.

Det underskudsplagede Croatia Airlines, der er en del af Star Alliance, har længe forsøgt at finde en strategisk partner, der kan medvirke til at skabe en mere økonomisk bæredygtig platform for selskabet.

Tidligere på året valgte den kroatiske regering, der ejer mere end 95 procent af selskabet, at hyre et konsortium bestående af Privredna Banka Zagreb og DVB Bank SE (et datterselskab af den tyske DZ BANK, red.) til at finde en strategisk investor. Regeringen har tilbud at sælge 70 procent af aktierne i Croatia Airlines, mens staten fremover skal have et ejerskab på 30 procent.

For at gøre flyselskabet mere attraktivt for eventuelle bydere, besluttede regeringen for nylig at indskyde yderligere 33,7 millioner euro – godt 250 millioner kroner – i selskabet.

Den manøvre har tilsyneladende båret frugt, for umiddelbart før jul kunne Croatia Airlines meddele Zagreb-børsen, at der var kommet to ikke-bindende tilbud fra mulige investorer.

Aegean bekræfter bud
Den kroatiske regering har ikke oplyst, hvem de to bydere er, men nu har en af dem afsløret sin indentitet. Det græske Star Alliance-selskab, Aegean Airlines, kunne den 27. december offentliggøre, at der er afgivet et bud på en investering i Croatia Airlines.

“Aegean bekræfter, at det har deltaget i den ikke-bindende tilbudsfase vedrørerende privatisering af Croatia Airlines, hvilket ikke inkluderer nogen forpligtelser fra selskabet. Eventuelle væsentlige beslutninger om Aegean´s potentielle deltagelse eller ej i den næste fase vil blive truffet i de følgende måneder efter tilvejebringelse af adgang til information samt drøftelser i henhold til den proces, som Kroatien vil sætte i gang,” hedder det i en erklæring.

Det er hensigten, at processen skal være afsluttet inden udgangen af første halvår af 2020.

Stigende underskud
Croatia Airlines transporterede i 2018 lige i underkanten af 2,2 millioner passagerer, og ved udgangen af tredje kvartal i 2019 har der været en svag tilbagegang på 0,1 procent.

Efter de første tre kvartaler af 2019 var underskuddet på 50 millioner kroatiske kuna, hvilket svarer til det samme beløb i danske kroner. Året før var underskuddet på 35 millioner kuna i samme periode, så selskabet har brug for et indtjeningsløft.

Croatia Airlines har en flåde på 12 fly (fire A319, to A320 og seks Bombardier Q400), og selskabet flyver året rundt mellem Zagreb og København.

 

Relaterede artikler:

Aegean Airlines klar til flådefornyelse

Medie: LOT er lun på Croatia Airlines

Croatia Airlines åbner ny rute til København