Montie Brewer (Foto: Ace Aviation)

Star Alliance-veteran til Finnairs bestyrelse

Montie Brewer, der var koncernchef for Air Canada fra 2004 til 2009 og chefforhandler for United ved skabelsen af Star Alliance, er på vej til Finnairs bestyrelse.

Efter i 30 år at have været ansat hos og udført bestyrelsesarbejde for flyselskaber i Star Alliance, har amerikanske Montie Brewer taget en  opsigtsvækkende beslutning ved at acceptere valg til bestyrelsen i Finnair, der som bekendt er et flyselskab i den konkurrerende Oneworld-alliance.

På Finnairs generalforsamling den 20. marts ventes Montie Brewer således at blive indvalgt i det finske flyselskabs bestyrelse sammen med svenske Henrik Kjellberg, der har erfaring fra Expedia-koncernen og samtidig er koncernchef i Hotwire, der blandt andet driver Carrentals.com.

Montie Brewer er født i 1957 og var fra 2002 til 2004 vicekoncernchef i Air Canada, og fra 2004 til 2009 indtog han posten som selskabets koncernchef. Før tiden i Air Canada var Montie Brewer i 14 år ansat hos United Airlines som direktør for netværksplanlægning og var samtidig selskabets chefforhandler i forbindelse med etableringen af Star Alliance i 1997. Herudover har der også været tidligere beskæftigelser hos Northwest Airlines og Republic Airlines.

Senest har Montie Brewer også været medlem af bestyrelsen for Star Alliance-selskabet SWISS International.

Har udviklet 20 hubs
Tillige med tidligere bestyrelsesposter i Aer Lingus, Star Alliance og den internationale luftfartssammenslutning IATA, er det en af luftfartens tunge drenge, som det er lykkedes Finnair at tiltrække.

Det kan dog ikke være bestyrelseshonoraret. der er motivationen, idet et vederlag på 30.000 euro årligt, eller hvad der svarer til omrkring 225.000 danske kroner, er et relativt beskedent honorar for en bestyrelsespost i et børsnoteret flyselskab, hvis man anvender den nordamerikanske målestok.

Finnair fremhæver selv, at Montie Brewer har planlagt og udviklet 20 hub-operationer over hele verden, har styret lavprisflyselskaber og succesfuldt omlagt rutenetværk for tre store flyselskaber.

At Montie Brewer vælger at acceptere en bestyrelsespost hos et mellemstort flyselskab i Europa, der er medlem af Oneword-alliancen, kan virke besynderligt, da han siden oktober 2013 og frem til 2017 har været medlem af bestyrelsen i SWISS International, hvorfor han medbringer frisk viden om Lufthansa-gruppens strategiske overvejelser.

Netop Lufthansa-gruppen og Finnair kæmper om at være den største nordeuropæiske operatør på ruterne til Asien.

 

Relaterede artikler:

Dansker bliver bestyrelsesformand i Air Canada

Finnair vil forberede sig på nordeuropæisk konsolidering

Finnair vil sætte yderligere fart på væksten