Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS. (Foto: SAS AB | PR)

Store ambitioner for de kommende år

NYTÅRSKOMMENTAR: SAS vil i 2020 arbejde hårdt for at sætte fart på den grønne omstilling og fortsætte med at tilbyde et attraktivt og konkurrencedygtigt produkt

Af Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS

2019 har været et år, hvor SAS har taget yderligere skridt i indsatsen for at reducere flyets CO2-aftryk. Det er en udfordring, der i fortsat stigende grad optager mange af vores kunder, medarbejdere og samfundet i almindelighed.

Regeringens initiativ til at lancere 13 klimapartnerskaber, der skal nå et reduktionsmål i Danmark på 70% i 2030, er derfor essentielt. Jeg har sagt ja til det ansvarsfulde hverv som formand for Luftfartens Klimapartnerskab, og med dette understreger regeringen med transportministeren i spidsen, at luftfart også i fremtiden skal spille en vigtig rolle i Danmark. Luftfarten skaber vækst, arbejdspladser, tilgængelighed, sammenhængskraft og er en grundlæggende del af Danmarks infrastruktur. Derfor skal vi have og har store ambitioner for de kommende år.

I samarbejde med repræsentanter fra hele branchen ser jeg frem til at kunne præsentere en fælles målsætning og et idékatalog for regeringen næste år. Sammen med centrale aktører har SAS allerede taget initiativ til Luftfartens Klimafond, der skal gøre det muligt at accelerere den bæredygtige omstilling. Blandt andet ved at stimulere et marked for bæredygtige brændstoffer.

Et år med pilotstrejke, en svag svensk krone og høje brændstofomkostninger betød, at vi fremlagde et utilfredsstillende årsresultat. 2019 var dog samtidig et år, hvor vi endnu en gang satte passagerrekord over sommermånederne. Det er en opbakning fra vores kunder, som forpligter.

Vi forudser, at 2020 også bliver et udfordrende år for luftfarten: Væksten i efterspørgslen på flyrejser vil blive noget lavere end tidligere år og konkurrencen mellem flyselskaber vil intensiveres yderligere. Derfor er det helt afgørende, at vi i SAS fortsætter med at tilbyde et attraktivt og konkurrencedygtigt produkt. I dag anvender vi flyene 20% mere end for få år siden, og vi vil fortsætte vores rejse mod højere effektivitet i vores operation.

Vi investerer netop nu mere end 52 milliarder svenske kroner i en omfattende fornyelse af flåden. Det er den absolut største investering nogensinde i SAS’ historie. På mange af årets flyvninger har kunder rejst med helt nye Airbus A320neo, markedets mest brændstofeffektive kortrutefly, hvor vi også tilbyder højhastigheds-wifi. Vi har nu modtaget i alt 34 Airbus A320neo ud af ordren på 80 fly, som leveres frem mod 2023. Som et visuelt symbol på, at SAS er et selskab, der er i fuld gang med at realisere en mere bære- og konkurrencedygtig fremtid blev 2019 i øvrigt også året, hvor vi lancerede nye farver og design på vores fly.

Næste år introducerer vi så vores nye, topmoderne flagskib, Airbus A350, på ruter fra København til USA og Asien. Det gælder eksempelvis den nye direkte rute til Los Angeles, som vi åbner i januar, samt Tokyo/Haneda til marts. Vores A350 vil gøre det muligt for os at reducere CO2-udledningen og støjniveauet med 30% til 40% i forhold til de fly, som de erstatter – endnu et tegn på, at vi tager opgaven om bæredygtige løsninger alvorligt.

Vi glæder os til at fortsætte vores spændende rejse sammen med vores kunder i 2020. 

Et stort tak til vores kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.

Jeg ønsker alle et godt nytår.

Denne nytårskommentar er den anden i en serie på fem, som CHECK-IN.dk bringer i jule- og nytårsperioden.

 

Relaterede artikler:

Luftfarten er afgørende for vores fremtid (transportminister Benny Engelbrecht, 23.12.19)