Aarhus Lufthavns ruteudviklingsteam, t.v. Dortea Grønbæk, Peter Høgsberg og David Surley (Foto: AAR)

Store forventninger til rutekonference i Bilbao

Aarhus Lufthavn er en af fem danske lufthavne, der er til stede ved Routes Europe i Bilbao, og den østjyske lufthavn er ankommet med en god portion selvtillid i bagagen.

I Bilbao Exhibition Centre (BEC) er der i disse dage samlet omkring 1.200 delegerede fra 100 flyselskaber og flere end 300 lufthavne fra hele Europa.

De mange luftfartsfolk har sat hinanden stævne til den årlige Routes Europe ruteudviklingskonference, hvor de europæiske lufthavne forsøger at overbevise flyselskaberne om, hvorfor det er en god idé at åbne en rute til netop deres lufthavn.

Fra Danmark er lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus og Odense repræsenteret i Bilbao, og især Aarhus Lufthavn er ankommet med friske sejre i bagagen. Gennem det seneste år er det nemlig lykkedes lufthavnen at tiltrække nye ruter fra selskaber som Czech Airlines, Ryanair, SAS og easyJet, så der er store forventinger til dette års rutekonference.

“Vi forventer at have nogle gode møder, men vi kommer ikke hjem og annoncerer en ny rute med det samme. Vi vedligeholder vores netværk hos flyselskaberne, og så er det en fordel, at vi kan mødes face to face med flyselskaber fra hele Europa, der i disse dage er samlet på et sted,” siger Aarhus Lufthavns administrerende direktør Peter Høgsberg til CHECK-IN.dk.

Lokal og regional konkurrence
Men Aarhus Lufthavn er ikke alene om at gøre sine hoser grønne hos de mange flyselskaber. Lufthavnene i Aalborg og Billund er også til stede, og det er i et vist omfang, det samme marked, som de tre lufthavne forsøger at dække. Men konkurrencen fra de øvrige vestdanske lufthavne bekymrer Aarhus Lufthavn sig ikke om.

“Vi har heldigvis et fornuftigt forhold til de andre lufthavne i vores nærområde. Konkurrencen er ikke kun mellem lufthavnene tæt på hinanden, men også med andre lufthavne i Europa. Flyselskaberne har måske tre, fire eller fem ruter, som de skal have udviklet, og så kan det enten blive os eller eksempelvis en lufthavn i Sydsverige,” forklarer Peter Høgsberg.

Hvad angår Sydsverige og lufthavnen i Malmø, er det danske Ole Wieth Christensen fra Swedavia, der er ansvarlig for udvikling af nye europæiske ruter i de svenske lufthavne. Udover at være europæisk ruteudviklingschef for den svenske lufthavnsoperatør, er han dog også medlem af Aarhus Lufhavns bestyrelse.

Men i forbindelse med rutekonferencerne, er roller og opgaver tilsyneladende klart adskilte.

“Ole Wieth Christensen sidder i vores bestyrelse, og det han beskæftiger sig med er lidt større strategiske opgaver, og det er ikke ruteudvikling på dette niveau,” understreger Peter Høgsberg og afviser dermed, at der er indirekte konkurrence fra et medlem af bestyrelsen.

Møder og prisuddeling
Konferencen åbnede officielt søndag og varer frem til tirsdag aften, så både mandag og tirsdag er kalenderen tætpakket med møder. Her kan Peter Høgsberg sammen med sit ruteudviklingsteam præsentere flyselskaberne for et rutekort, der er det hidtil største i lufthavnens snart 75-årige historie.

“Vi forestiller os, at vi står stærkere end nogensinde før. Det bliver spændende at se, hvor vi har bevæget os hen på trappestigen,” siger lufthavnsdirektøren i telefonen fra Bilbao mandag morgen.

Mandag aften er konferencedeltagerne samlet til den store Routes Europe Marketing Award-prisuddeling, hvor de bedste lufthavne i disciplinen ruteudvikling vil blive kåret. I kategorien med lufthavne over 20 millioner passagerer er der to skandinaviske nomineringer. Det er henholdsvis Københavns Lufthavn og Oslo Lufthavn, der er oppe imod Athen, Bruxelles, Moskva-Sheremetyevo og München.

Der er også dansk deltagelse i kategorien for lufthavne under fire millioner passagerer. Her er Billund Lufthavn nomineret sammen med Belfast City Airport, Cork Airport, Groningen Airport Eelde samt Liege Airport.

 

Relaterede artikler:

Billund nomineret til ruteudviklingspris

Skandinaviske lufthavne atter nomineret til pris

Nye flyruter bliver planlagt i Belfast

Krakow tiltrækker luftfarten i hele Norden