(Foto: Aé[email protected] Vannier)

Strejke hos SAS-leverandør en realitet

Kabinepersonalet på Flybe’s flyvninger for SAS til og fra Stockholm Arlanda har nedlagt arbejdet. Torsdag kan konflikten blive optrappet yderligere.

SAS-passagerer får i dag konsekvenserne af konflikten mellem Flybe og to svenske fagforeninger at mærke for første gang. Således er langt de fleste flyvninger på fire SAS-ruter til og fra Stockholm Arlanda-lufthavnen aflyst. Det skyldes at kabinepersonalet på Flybe’s flyvninger for SAS har nedlagt arbejdet. Det har de gjort for at lægge yderligere pres på Flybe i de overenskomstforhandlinger, som har stået på siden Flybe begyndte at flyve for SAS i oktober sidste år.

Strejken berører de fire ruter til og fra Stockholm Arlanda, som Flybe betjener med ATR72-fly i SAS-farver. Det er de to svenske indenrigsruter fra Stockholm Arlanda til Kalmar og Visby samt to ruter til de finske provinsbyer Turku og Aabo.

Økonomisk råderum
Det britiske regionalflyselskab har tidligere forsvaret sig med, at kontrakten med SAS ikke giver Flybe økonomisk råderum til at betale de lønninger, som er kutymen for kabinepersonale og piloter på det svenske arbejdsmarked.

Svensk Pilotförening har konfliktet mod Flybe’s svenske operationer siden mandag i sidste uge og forhindret nyansættelser og overarbejde. Foreningen har truet med at udvide konflikten på torsdag til at omfatte seks andre svenske flyselskaber inklusiv SAS. Her vil man også sige fra overfor nyansættelser og overarbejde.

Ude af trit med virkeligheden
SAS gik i sidste uge til forsvar for Flybe og beskyldte fagforeningerne for at være ude af trit med virkeligheden. SAS advarede om, at konflikten vil skade skandinavisk infrastruktur. Selskabet understregede samtidig, at SAS’ underleverandører skal have kollektive overenskomster. Foruden Flybe, så opererer danske Jet Time også ATR72-fly for SAS på wet lease-kontrakter.

Flybe’s SAS-operation udvides til marts fra to til fire ATR72-fly med base i Stockholm Arlanda-lufthavnen.