Det første SWISS-fly i Billund blev modtaget af Bastian Frantz, landechef Lufthansa Group i Danmark, ambassadør Florence Tinguely Matti og adm. direktør Jan Hessellund fra Billund Lufthavn. (Foto: Mads Bisp Agersnap)

Succesfuld start for SWISS i Billund

Fredag gennemførte SWISS den første flyvning fra Zürich til Billund. Salget er gået bedre end forventet, og ledelsen i Danmark forventer, at der snart kan komme flere afgange.

For 40 år siden var daværende Swissair repræsenteret i det vestdanske marked med et distriktskontor i Aarhus, selvom selskabet kun fløj til og fra Københavns Lufthavn.

Dengang havde det schweiziske flyselskab et brændende ønske om på et tidspunkt at kunne flyve direkte til Jylland fra det store trafikknudepunkt i Zürich. Swissair gik konkurs i 2002, og efterfølgeren, SWISS International Airlines, har nu realiseret den drøm, der virkede så fjern i begyndelsen af 1980’erne, selvom Crossair kortvarigt forsøgte sig et årti senere.

Fredag den 2. juli landede en Airbus A220-100 fra SWISS i Billund Lufthavn til den første ruteflyvning til en vestdansk lufthavn. Foreløbigt to gange om ugen, henholdsvis fredage og mandage vil SWISS-flyene komme på besøg i den internationale vestdanske lufthavn.

Airbus A220-100 fra SWISS ved første ankomst til Billund Lufthavn. (Foto: BLL)

Om fredagen flyves en middagsrotation med en 125-sæders A220-100, mens mandagsafgangen er en rundtur med den lidt større A220-300, der har plads til 145 passagerer.

35.000 indirekte passagerer
Fredagens første flyvning blev gennemført af HB-JBI, der tilbagelagde de 922 kilometer fra Zürich Lufthavn på en time og 26 minutter og derfor kunne sætte hjulene på asfalten i Billund Lufthavn syv minutter før planmæssig ankomst kl. 13.50. Schweizisk præcision med en afvigelse til den gode side.

Billund Lufthavn har sammen med Lufthansa-gruppen, der repræsenterer SWISS i Danmark, længe arbejdet for at skabe forbindelse til den schweiziske storby, hvis lufthavn er en af de vigtige hubs i Lufthansa-selskabernes rutenetværk.

Med 35.000 indirekte passagerer om året mellem Billund og Zürich samt årligt 40.000 schweiziske turister, der kommer på besøg i Danmark, synes grundlaget at være til stede. Samtidig er Billund – og Danmark – en destination, der har fået øget opmærksomhed efter corona.

“Danmark er en sikker havn. Det er en tillid til, at der er sikkert efter corona med masser af ren luft og rent vand. Vi har alt hos os – og også Legoland samt Aarhus ikke langt herfra. Derfor takker vi for tilliden, og vi vil – som sædvanligt – gøre alt, hvad der står i vores magt for at gøre det til en succes,” sagde lufthavnsdirektør Jan Hessellund henvendt til SWISS ved et arrangement for en indbudt kreds af repræsentanter fra rejsebureauer og medier i forbindelse med ruteåbningen.

Grundlag for flere frekvenser
Succesen lader dog allerede til at være hjemme, for landechefen for Lufthansa-gruppen i Danmark, Bastian Frantz, lagde ikke skjul på, at ruten er kommet særdeles godt fra start.

“Mine kolleger fra netværksafdelingen er mere end glade for den måde, som ruten udvikler sig i forhold til bookingtallene. Jeg håber, at der snart kommer endnu flere passagerer og flere frekvenser,” lød det fra Bastian Frantz.

Der var omkring 80 passagerer ombord på SWISS-flyet ved den første ankomst, og det var et mere eller mindre udsolgt fly, der gik tilbage mod Zürich.

Blandt de mest populære destinationer videre fra Zürich i SWISS-rutenetværket har indtil videre været Athen, Ibiza, Lissabon og Palma de Mallorca, og i fremtiden vil der også være store forventninger til destinationerne på den amerikanske østkyst samt Mumbai og Sao Paulo i takt med, at rejserestriktionerne lempes.

Ambassadør Florence Tinguely Mattli klippede snoren i gaten. (Foto: Mads Bisp Agersnap)

Ambassadør førte saksen
Det første SWISS-fly blev modtaget med vandkaskader fra lufthavnens brandbiler, som det er vanligt ved ruteåbninger, og i gaten fandt den obligatoriske snoreklipning sted, inden passagererne kunne gå ombord i flyet.

Opgaven med at føre saksen var lagt i hænderne på Schweizs ambassadør i Danmark, Florence Tinguely Mattli, der med et glimt i øjet forinden havde fremhævet, at den nye rute vil bidrage til at bringe Stor-Billund-området – inklusiv Aarhus – i tæt forbindelse med Stor-Zürich-regionen.

 

Du får som læser adgang til denne historie, der normalt koster penge. Vi håber, at vores artikel kan vise, at vore medier indeholder andet og mere end de nyheder, som du kan læse på gratismedierne. Det er muligt at tegne et abonnement for under to kroner om dagen, så du kan blive klædt på til at følge udviklingen i rejse- og luftfartsbranchen.

 

Relaterede artikler:

SWISS lander i Billund Lufthavn

Billund: Plads til flere jyske udenrigsruter

Sun-Air lukker Zürich-rute