En Saab 340 fra det regionale svenske flyselskab Air Leap. Foto: Bene Riobó

Svensk flyselskab udfordrer SAS på endnu en rute

SAS får konkurrence mellem Stockholm Arlanda og Turku, når svenske Air Leap fra slutningen af august indleder daglige flyvninger på ruten.

Det regionale svenske flyselskab Air Leap går ind på ruten mellem Stockholm Arlanda og den finske by Turku, hvormed der bliver to flyselskaber på denne korte forbindelse.

SAS flyver fem gange dagligt mellem de to byer med en ATR72, mens Air Leap kommer til at foretage 10 rundture om ugen med første flyvning den 26. august, skriver det finske medie lentoposti.fi. Flyvetiden er 45 minutter, og ruten vil blive betjent med turbopropflyet Saab 340, som Air Leap har tre af i flåden på egen driftslicens.

Der bliver afgange fra basen i Stockholm Arlanda klokken 06.40 og klokken 17.20, mens returflyvningerne fra Turku, der er Finlands femtestørste by, foretages klokken 09.00 og klokken 19.40.

Air Leap flyver i forvejen én gang dagligt mellem Mariehamn og Turku, men nu får selskabets kunder således en direkte rute fra den svenske hovedstad til Turku, der ligger 170 kilometer vest for Helsinki.

Markant konkurrence til Oslo
I maj indledte Air Leap konkurrence med SAS på ruten mellem Stockholm Arlanda og Oslo Gardermoen. Det lille svenske flyselskab introducerede én ugentlig afgang mellem de to skandinaviske hovedstæder, mens SAS har op til 78 afgange om ugen. Også Norwegian og Ethiopian Airlines opererer på ruten.

Air Leap (forkortelse for Air Large European Aviation Project AB, red.) er ejet af norske Ryggefjord AS, der er en del af fiskeriselskabet Olsen Gruppen. Selskabet blev etableret i 2018 og overtog i foråret resterne efter det konkursramte svenske flyselskab NextJet. Op til konkursen opererede NextJet mellem Mariehamn og Turku, men selskabet havde ikke en direkte rute mellem Stockholm Arlanda og Turku.

I begyndelsen havde Air Leap ikke svensk driftslicens, og selskabet måtte derfor hyre andre flyselskaber til at betjene de svenske ruter. I den forbindelse fik DAT (Danish Air Transport, red.) arbejde på ruten mellem Stockholm Arlanda og Mariehamn, hvor de i en periode fløj med en ATR42.

De tre Saab-fly, som Air Leap er ejer af, blev overtaget fra NextJet og er over 25 år gamle. Flyene har plads til 33 passagerer.

Air Leap med otte ruter
I øjeblikket har Air Leap en rute fra Stockholm Arlanda til Karlstad i Sverige og til Mariehamn på Ålandsøerne, hvorfra der opereres videre til Turku. Foruden de svenske ruter flyver det regionale flyselskab også på den norske indenrigsforbindelse mellem Oslo Gardermoen og Ørland Lufthavn samt på den føromtalte rute mellem Stockholm Arlanda og Oslo Gardermoen.

Ruten mellem Stockholm Arlanda og Turku er ikke den eneste, Air Leap åbner senere i august. Selskabet lancerer ligeledes en forbindelse mellem Stockholm Arlanda og Jönköping som tidligere har været en del af trafikprogrammet. Dermed kommer Air Leap op på i alt syv ruter.

 

Relaterede artikler:

Fjerde selskab mellem Stockholm og Oslo

Nyt svensk flyselskab har fået driftstilladelse

Nyt svensk selskab åbner yderligere to ruter