Illustration af ES-30-fly fra Heart Aerospace. (Grafik: Heart Aerospace | PR)

Sydsvensk lufthavn sigter efter produktion af elfly

I fremtiden kan prøveflyvninger og produktion af de 30-sæders elfly fra Heart Aerospace komme til at foregå i Halmstad City Airport. Det forudsætter dog, at flere betingelser først bliver opfyldt.

I øjeblikket er Heart Aerospace i færd med at udvikle selskabets første fly, der er planlagt til at være det såkaldte ES-30, som er planlagt til at skulle have plads til 30 passagerer og en rækkevidde på 200 kilometer, når det udelukkende flyver på elektricitet.

Flytypen vil desuden få installeret et hybridsystem, som gør, at den kan flyve længere strækninger, når det er nødvendigt. Systemet forlænger flyenes rækkevidde til 400 kilometer med 30 passagerer samt 800 kilometer, hvis der blot er 25 rejsende ombord.

Flyproducenten nærer en ambition om, at ES-30-flytypen skal opnå certificering således, at det kan indgå i kommerciel drift i 2028. Nu er Heart Aerospace desuden gået i gang med at få styr på de faciliteter, der skal bruges til at fremstille flyene.

Betingelser skal være opfyldt
Heart Aerospace har etableret selskabets kontor i Gøteborg, men har netop underskrevet en hensigtserklæring med Halmstad Kommune om, at man vil arbejde i retning af, at en del af producentens aktiviteter kan blive placeret i Halmstad City Airport.

Det drejer sig om, at lufthavnen potentielt vil skulle danne rammen om prøveflyvningerne med ES-30, ligesom Heart Aerospace vil etablere produktionsfaciliteter til den elektriske flytype i Halmstad, hvis en række betingelser bliver opfyldt.

Det oplyses nemlig, at det er forudsætning for aftalen, at Halmstad Kommune officielt giver tilsagn på en række områder, ændrer i de gældende lokalplaner samt foretager en investering i bygninger i Halmstad City Airport.

Vil foretage prøveflyvninger i 2026
Som det ser ud nu, regner man med, at Heart Aerospace næste år kan begynde at etablere sig i Halmstad, og i 2026 er det planen, at prøveflyvningerne med ES-30-flytypen skal sættes i gang. Aftalen glæder Stefan Pålsson (Socialdemokraterna), der er formand for kommunalbestyrelsen.

”Vi er stolte af, at Heart Aerospace har valgt at samarbejde med kommunen om, at deres faciliteter skal placeres i Halmstad. Virksomheden investerer i grøn omstilling af en verdensomspændende branche, og jeg er overbevist om, at det vil lønne sig både for miljøet, arbejdsmarkedet og erhvervslivet i både Halmstad og hele lokalområdet.”

”Nu skal vi i arbejdstøjet og træffe de nødvendige beslutninger, så faciliteterne kan blive etableret.”

Indtil videre har Heart Aerospace en ordrebog på 250 bestilte fly, mens kunderne har tegnet optioner på yderligere 120 ES-30’ere. Derudover er der udfærdiget hensigtserklæringer på 91 fly.


Relaterede artikler:

SAS sikrer option på 30-sæders elfly

Så meget kan der spares ved elektriske indenrigsfly

Svensk elflyproducent øger fra ti til 100 ansatte