Det elektriske fly ES-19, der kan blive certificeret allerede i 2026, fra det svenske selskab Heart Aerospace. Illustration: Heart Aerospace

Svensk elflyproducent øger fra ti til 100 ansatte

Selvom Heart Aerospace kun har eksisteret i fire år, har selskabet rundet 100 medarbejdere. Samtidig er flere store flyselskaber interesseret i det elfly, som for nylig gennemførte en prøveflyvning i en nedskaleret model.

Det seneste års tid har der været travlt hos den svenske flyproducent Heart Aerospace, der har hovedkvarter i Göteborg. Selskabet er gået fra at have omkring ti ansatte til nu at have en medarbejderstab, der tæller over 100.

De mange ansatte arbejder blandt andet med at få færdigudviklet selskabets nye elfly, der kaldes ES-19. Det fortæller selskabets stifter og administrerende direktør Anders Forslund i et interview med P4 Göteborg.

“Vi har mange medarbejdere, som flytter hertil til fra hele verden. Vi har adskillige nationaliteter ansat, og det er bare gået så hurtigt,” siger Anders Forslund om den vækst, som selskabet har oplevet i de forgangne tolv måneder.

Vellykket prøveflyvning
Selvom Heart Aerospace kun har eksisteret siden januar 2018, er virksomheden allerede godt i gang med at få udviklet det første fly, der kaldes ES-19. Det får plads til 19 passagerer og vil kunne flyve omkring 400 kilometer, når det er færdigbygget og certificeret.

Direktøren fortæller, at det for øjeblikket er planen, at flyet skal være klar til at ruteflyvning på forholdsvis korte indenrigsruter i blandt andet Sverige i 2026. Det ser ud til, at målet er inden for rækkevidde.

For nyligt gennemførte Heart Aerospace nemlig en prøveflyvning med en nedskaleret model af flyet, og den gik tilsyneladende som selskabet havde håbet. Modellen var i luften i fire og et halvt minut, og ifølge direktøren tyder det på, at aerodynamikken i flyets design fungerer som tiltænkt.

Store flyselskaber udviser interesse
Anders Forslund fortæller desuden, at ES-19’s relativt få sæder betyder, at flyet ikke nødvendigvis kan konkurrere på kapaciteten. Direktøren mener dog fortsat, at der en del destinationer, som flyet vil kunne betjene. Han nævner blandt andet flyvninger fra øen Gotland.

Det kunne tyde på, at der er noget om snakken. ES-19 har i hvert fald allerede tiltrukket interesse fra store og etablerede spillere i luftfartsbranchen. En af disse er Finnair, som har underskrevet en interessetilkendegivelse med Heart Aerospace om et potentielt køb af tyve fly.

Det store amerikanske flyselskab United Airlines er gået skridtet videre, og har allerede købt 100 ES-19-fly. Når flyene er færdigudviklede, skal de flyve fra Uniteds hubs i blandt andet Chicago og San Francisco. Derudover er Sounds Air fra New Zealand også interesseret i at få flyet i flåden.

 

Relaterede artikler:

SAS-partner køber 100 svenske elfly

Finnair vil købe 20 elektriske fly

Svensk start-up vil lancere 19-personers el-fly