Ängelholm Helsingborg Lufthavn er en af lufthavnene i aftalen. PR-foto

Syv kommuner overtager lufthavn

Syv skånske kommuner har overtaget driften af Ängelholm Helsingborg Lufthavn. Samtidig har lufthavnen tiltrukket endnu et flyselskab, så tre selskaber nu flyver fra Helsingborg til Stockholm.

Den sydsvenske lufthavn Ängelholm Helsingborg har været truet af lukning, efter at den tidligere ejer af den regionale lufthavn, det store svenske byggefirma Peab, havde besluttet at opgive driften af lufthavnen.

Peab meddelte i foråret, at det havde til hensigt at lukke lufthavnen ved Helsingborg fra den 1. september på grund af de økonomiske konsekvenser af den stærkt faldende indenrigsflytrafik i Sverige samt coronapandemien.

Det førte til, at der blev nedsat en arbejdsgruppe, der skulle forsøge at finde frem til løsninger om et bredere fælles ansvar for lufthavnen i Helsingborg. Arbejdsgruppen bestod blandt andet af syv kommuner i det nordvestlige Skåne, og de er siden blevet enige om at overtage driften af lufthavnen, hvilket sker fra den 1. september.

”Det føles som juleaften”
”Jeg kan ikke stoppe med at smile, det føles som juleaften. Vi har set og mærket på pakkerne under juletræet og måske gættet indholdet, men først nu, hvor vi har været i stand til at åbne dem, kan vi glæde os og ånde ud,” siger Staffan Olsson, fungerende operativ chef i Ängelholm Helsingborg Lufthavn, til Helsingborgs Dagblad.

Peab vil fortsat eje jord og bygninger i lufthavneområdet, og mens de syv skånske kommunern har overtaget driftsselskabet i Ängelholm Helsingborg Lufthavn, herunder lufthavnens personale.

De syv kommuner køber driftsselskabet for 20 millioner svenske kroner (14,4 millioner danske kroner) og tilfører samtidig 30 millioner svenske kroner (21,6 millioner kroner) til virksomheden for at dække forventede tab i de kommende år. Kommunerne forventer et årligt driftsunderskud på op til 15 millioner svenske kroner (10,8 millioner kroner).

Tre selskaber med ruter til Stockholm
SAS flyver fra Ängelholm Helsingborg lufthavn til Stockholm Arlanda, mens det svenske flyselskab Air Leap netop har startet en ny rute fra den skånske lufthavn til Stockholm Bromma med to daglige afgange mandag til fredag samt en afgang på søndage.

Ruten til Stockholm Bromma betjenes i forvejen af det svenske flyselskab Amapola Flyg, og dermed har Ängelholm Helsingborg Lufthavn i øjeblikket forbindelser til Stockholm med tre forskellige flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

Flyskam kan lukke svensk lufthavn

Nyt stort fald i svensk indenrigstrafik

Nye choktal fra svensk indenrigsflyvning