En Boeing 787-8 Dreamliner fra Air India. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Air India på vej tilbage til Tata-familien

Det indiske konglomerat Tata Group vil ifølge medie overtage kriseramte Air India, der har været sat 100 procent til salg siden begyndelsen af 2020. Tata-familien stiftede flyselskabet i 1930’erne.

Det statslige flyselskab Air India har været fuldt til salg i over halvandet år, men der er endnu ikke meldt noget officielt ud omkring en ny køber.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg er Air India imidlertid på vej tilbage til Tata-familien, som oprindeligt ejede flyselskabet. Den indiske regering har ikke bekræftet et salg, men aftalen skal angiveligt være på plads.

Indiens finansministerium afviser dog, at regeringen har valgt Tata Group – der er en del af Tata Sons – som den nye ejer.

”Medierapporter, der angiver godkendelse fra den indiske regering af finansielt bud i Air India-sagen, er forkerte. Pressen vil blive underrettet om regeringsbeslutningen, når den tages,” lyder det fra ministeriet i et opslag på Twitter.

Budfrist er udskudt flere gange
Selv om den indiske regering afviser, er købsaftalen allerede på plads ifølge Bloomberg. Dermed vil Tata Group overtage Air India for snuden af SpiceJet-medejeren Ajay Singh, der angiveligt også har lagt bud ind på Air India.

Det indiske flyselskab har gennem flere år haft økonomiske problemer og er kraftigt gældstynget. En privatisering har været ønsket gennem længere tid, og i første omgang var der budfrist i slutningen af august 2020. Herefter er fristen blevet rykket flere gange, og der er altså endnu ikke truffet en officiel afgørelse.

Air India har været tabsgivende helt tilbage fra 2007, hvor det blev lagt sammen med indenrigsflyselskabet Indian Airlines. Siden har skiftende regeringer uden held forsøgt at få solgt dele af flyselskabet. Og i januar 2020 blev 100 procent af flyselskabet sat til salg.

Konglomerat har erfaring med flyselskaber
Tata Sons grundlagde Air India i 1932, hvor det oprindeligt hed Tata Airlines. Det var industrialisten og filantropisten J.R.D. Tata, der stiftede flyselskabet, og han var desuden Indiens første certificerede pilot.

I begyndelsen fløj flyselskabet med post, men i 1940’erne begyndte det at flyve med passagerer, og i 1953 overgik det til den indiske stat. Fra 1990’erne og fremefter begyndte Air India dog at blive kraftigt udfordret af andre aktører, og flyselskabet tabte terræn på både det indenlandske og internationale marked.

Efter mange årtier som nationalt flyselskab er Air India således nu på vej tilbage på private hænder – og altså angiveligt atter Tata Sons. Flyselskabet er sat til salg som en samlet enhed, og en køber vil derfor i udgangspunktet også skulle overtage eksempelvis Air India Express og selskabets ejendomme.

Hvis Tata Sons ender som ejer af Air India, vil konglomeratet have i alt tre flyselskaber i sit ejerskab. I forvejen råder det over det indiske flyselskab Vistara, hvor Singapore Airlines er strategisk partner med et ejerskab på 49 procent. Herudover ejer Tata Sons også 51 procent i AirAsia India.

 

Relaterede artikler:

Konglomerat vil byde på Air India

Kovending: Nu er 100 procent af Air India til salg

Air India vil beholde Boeing 747