Tidligere Asiana-styrt med danskejet fly

Det koreanske flyselskab Asiana Airlines, der i går forulykkede med et fly i San Francisco-lufthavnen, har et tidligere stort havari på samvittigheden. Således mistede 66 passagerer og to besætningsmedlemmer livet, da et fly lejet fra danske Maersk Air havarerede i 1993.

Det sydkoreanske flyselskab, Asiana Airlines, der i går havarerede med et Boeing 777-200 fly i San Francisco International Airport har i løbet af flyselskabets blot 25 årige historie haft ét tidligere alvorligt havari.

Det skete i 1993, fem år efter selskabets etablering, da et Boeing 737-fly indlejet fra danske Maersk Air forulykkede under en indenrigsflyvning fra Seoul til Mokpo i den sydlige del af Korea.

Forhistorien var, atA.P. Møller – Mærsk-flyselskabet, Maersk Air, den 26. juni 1990 fik leveret et splinternyt Boeing 737-500 fra den amerikanske flyproducent. Flyet blev efterfølgende indregistreret i Danmark med registreringsnummeret OY-MAB.

Men en del af Maersk Air Gruppens forretningsmodel var også at købe flere fly, end man selv kunne beskæftige for efterfølgende at leje dem ud til andre flyselskaber, der ikke havde den finansielle styrke til selv at erhverve nye fly, men i stedet måtte indgå leasing-kontrakater.

Blev lejet ud til Asiana
Den 27. november 1992 levererde Maersk Air således OY-MAB til koreanske Asiana, der fik flyet registreret som HL7229. Asiana nåede blot at have Maersk Air-flyet i sin varetægt i otte måneder, før flyet havarerede den 26. juli 1993 som Asiana rutenummer 733 under en flyvning mellem Seoul og Mokpo. En ulykke, der kostede 66 passagerer og to besætningsmedlemmer livet.

Boeing 737-500 flyet havde haft to forudgående forsøg på at lande, men tredje gang stødte flyet ind i bjerget Mt. Ungeo i lav højde. I alt 48 personer overlevede den dramatiskeflyulykke.

Foto: Per Schmidt

OY-MAB fotograferet i Københavns Lufthavn i 1992 før leveringen til Asiana og omregistreringen til HL7229.