En af Billund Lufthavns REST-certificerede bombehunde. (Foto: Billund Lufthavn | PR)

Tre hunde skal gøre kontrol i Billund mere effektiv

Siden 2022 har bombehunde varetaget en del af sikkerheden i cargocentret i Billund Lufthavn, og nu er tre af dem blevet certificeret til at benytte en ny samt endnu mere effektiv metode.

De seneste lidt mere end to år har flere detektionshunde, der er trænet i at give deres fører besked, hvis de får færten af bomber eller andet sprængstof blandt det gods, der håndteres af de ansatte i Billund Lufthavn.

Hidtil har kontrollerne foregået ved, at hundene snuser rundt og undersøger enkelte kasser og paller med luftfragt, men nu er arbejdsgangen blev effektiviseret yderligere således, at de firbenede lufthavnsansatte kan screene hele lastbiltrailere eller containere på én gang.

De tre hunde Asia, Balder og Runner er nemlig netop blevet certificerede i at benytte en metode kaldet REST, hvilket er en forkortelse for ’Remote Explosive Scent Tracing’. Den beskrives som værende særligt krævende, og indtil videre benyttes den kun i tre lande verden over.

Tager op mod 15 sekunder
Det særlige ved REST-metoden er, at kontrollerne foregår ved, at lufthavnens security-ansatte udtager en luftprøve i en ampul fra eksempelvis en lastbiltrailer eller en container fyldt med luftfragt, hvorefter bombehundene snuser til den.

I løbet af 10 til 15 sekunder kan de dernæst afgøre, om prøven indeholder partikler fra sprængstoffer, og hvis det er tilfældet, bliver de siddende for at signalere til hundeføreren, at der bør foretages yderligere kontrol af den givne ampul.

Lod sig ikke narre
Det er Trafikstyrelsen, der i samarbejde med Rigspolitiets hundeafdeling, har udviklet en dansk godkendelsesprocedure til REST-certificeringen. Den indebærer, at hundene skal snuse til over 100 forskellige ampuller, hvilket Asia, Balder og Runner gjorde.

”Bombehundene levede op til forventninger og snusede sig systematisk frem til de rigtige ampuller med sprængstofpartikler,” siger specialkonsulent Morten Ødum Nielsen fra Trafikstyrelsen.

“Hundene lod sig for eksempel ikke distrahere af tomme ampuller og camouflerende dufte, men blev roligt siddende ved de ampuller, der indeholdt forskellige typer af sprængstofpartikler.”

Venter stigning på 30 procent
Da hundene første gang begyndte at gøre tjeneste i cargocentret i Billund Lufthavn, var meldingen, at de fremover ville erstatte en del af de mellem 1.000 og 2.000 manuelle sikkerhedstjek, som blev foretaget hver uge på daværende tidspunkt.

Det ville både spare de ansatte for hårdt fysisk arbejde og bidrage til, at lufthavnen forsat kunne tilbyde konkurrencedygtige priser på luftfragt. Ifølge Nicolai Krøyer, der er direktør for Cargo Handling i Billund Lufthavn, er brugen af REST-metoden en fremtidssikring.

”Vores cargo-afdeling servicerede sidste år omkring 200 luftfartsselskaber, der fik fløjet 78.000 tons luftfragt ud i verden. Den fragtmængde forventer vi stiger med 30 procent i 2030.

”Derfor har vi investeret et betydeligt beløb i den nye godkendte REST-metode, der giver mulighed for at vi kan tilbyde vores kunder fra hele Norden, Østersøen og Nordeuropa en billigere, hurtigere og mere skånsom screening af luftfragten.”


Relaterede artikler:

Billund Lufthavn gik tilbage for fjerde måned i træk

Hunde i Billund har været fem år undervejs

Hunde skal supplere røntgenmaskiner i Billund