Fly fra Finnair i Helsinki Lufthavn. (Foto: Finavia)

Tredje kvartal i træk med positiv drift

Finnair kom ud af årets første kvartal med et driftsoverskud på 61,9 millioner kroner. Forventningerne til resten af 2023 er dog uændrede i forhold til en produktion på 80-85 procent af 2019-niveauet.

Finnair fortsætter ufortrødent sin nye strategi med et mere geografisk balanceret rutenetværk som følge af det lukkede luftrum over Rusland, der forhindrer selskabet i at genoptage Asien-trafikken i samme omfang som før coronapandemien og Ukrainekrigen.

Selskabet landede i første kvartal et driftsresultat på 8,3 millioner euro, hvilket svarer til 61,9 millioner kroner. Kigger man på det sammenlignelige resultat, bliver det til et beskedent plus på 900.000 euro (6,7 millioner kroner). 

Det svagt positive resultat er leveret på baggrund af en omsætning, der voksede med 73,8 procent fra 399,8 til 694,7 millioner euro. I perioden steg passagertallet samtidig fra 1,5 til 2,6 millioner rejsende.

Ringe sigtbarhed efter sommeren
Finnair understreger, at selskabet fastholder en forventet kapacitet på 80 til 85 procent for hele året i forhold til 2019. 

“Finnair vurderer, at den stærke efterspørgsel efter rejser vil fortsætte, hvilket understøtter enhedsindtægterne, men den fortsatte generelle økonomiske usikkerhed svækker synligheden på udviklingen i rejseefterspørgslen efter sommersæsonen 2023. Sommermånederne er højsæsonen for rejser, hvorimod efterspørgslen typisk svækkes hen imod slutningen af ​​året baseret på normale sæsonudsving,” skriver selskabet.

Der advares dog samtidig om, at der er betydelig usikkerhed i driftsmiljøet på grund af høje brændstofpriser, inflation og stigende renter samt det faktum, at der ikke er udsigt til, at den russiske luftrumslukning får sin afslutning i overskuelig fremtid.

Tredje positive kvartal i træk
Hos selskabets ledelse glæder koncernchef Topi Manner sig over, at det er tredje kvartal i træk med positivt driftsresultat efter de foregående 10 kvartaler med underskud som følge af COVID-19 og Ukrainekrigen.

“Vi er på vej i den rigtige retning, men vejen til bedring er lang. Vi kan ikke forvente, at den nuværende stærke efterspørgselssituation er permanent. Vores driftsmiljø er fortsat udfordrende i mange henseender,” siger Topi Manner i forbindelse med præsentationen af kvartalsrapporten.

Koncernchefen understreger, at det har stor betydning, at Finnair har fundet ny passagerstrømme på langdistanceruterne, hvilket opvejer tabet af Asien-trafik. Det gælder i trafikken mellem USA og Europa, Inden og USA samt Mellemøsten og Nordeuropa.

 

Relaterede artikler:

Finnair: Mindre Asien-fokus efter slut på Ukrainekrig

Høje brændstofomkostninger holder Finnair i rødt

Finnair-topchef: Vi har en lang rejse foran os