Trine Bramsen er ny transportminister. (Foto: Keld Navntoft | fmn.dk)

Trine Bramsen udnævnt som ny transportminister

Statsminister Mette Frederiksen har gjort tidligere forsvarsminister Trine Bramsen til Danmarks næste transportminister samt minister for ligestilling. Derudover rokeres der rundt i flere ministerier.

Torsdag blev en dramatisk dag på Christiansborg. Begivenhederne startede med et flere timer langt hasteindkaldt samråd, hvor Benny Engelbrecht skulle forklare, hvorfor han havde tilbageholdt beregninger om CO2-udledningerne ved anlægsarbejdet i Infrastrukturplan 2035.

Et par timer efter samrådet erklærede Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen, at støttepartiet ikke længere havde tillid til Benny Engelbrecht, da folketingsgruppen mente, at han havde ”vildledt Folketinget”. Mistilliden resulterede i, at Benny Engelbrecht trak sig fra sin ministerpost.

Fredag formiddag udnævnte statsminister Mette Frederiksen en ny transportminister. Valget er faldet på Trine Bramsen, som indtil nu har været forsvarsminister. Trine Bramsen bliver samtidig minister for ligestilling, da dette område flyttes ind under Transportministeriet. I tillæg hertil indtræder hun også i regeringens økonomiudvalg.

I et opslag på Facebook fortæller den nye transportminister, at det har været en “glæde” og “ære” at være forsvarsminister, men at hun nu glæder sig til de nye udfordringer.

“Og så ser jeg i den grad frem til at tage fat på vigtige dagsordener på transportområdet hvor et kæmpe forlig til 160 milliarder skal implementeres i tæt samarbejde med Folketingets partier. Jeg tager over fra min kollega Benny som i den grad har været dedikeret og visionær. Og det arbejde fortsætter i samme vejbane. Danmark skal bindes bedre sammen og vi skal være grønnere,” skriver transportminister Trine Bramsen.

Folketingsmedlem siden 2011
Siden Mette Frederiksens regering trådte til den 27. juni 2019, har Trine Bramsen haft titel af forsvarsminister. Hun har været medlem af Folketinget siden den 15. september 2011, og ministeren er opstillet i Fyns Storkreds.

Trine Bramsen har tidligere været retsordfører samt VUC-ordfører. Fra 2011 til 2013 var hun formand for Udvalget for Udlændige- og Integrationspolitik, ligesom hun var medlem af bestyrelsen for Dansk Interparlamentarisk Gruppe fra 2015 til 2019. Derudover var hun fra 2008 til 2014 medlem af styrelsen for Kvinderådet, der arbejder for mere ligestilling og kvinders rettigheder.

Den nye transportminister er uddannet som Cand.scient.soc. fra Roskilde Universitetscenter. Efter endt uddannelse har hun arbejdet som seniorkonsulent ved Deloitte Business Consulting, hvor hun var ansat fra 2007 og indtil 2011, hvor hun startede sin karriere som folketingsmedlem.

Derudover kan Trine Bramsen også kalde sig forfatter, da hun i 2009 udgav bogen ”Business process management – fokus på styring af processer” sammen med to medforfattere.

Mange udskiftninger i Transportministeriet
Taburetten i Transportministeriet har traditionelt været en, hvor der har været en del udskiftning. I nyere tid er Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance en af de ministre, der har bestredet posten i længst tid. Han var minister i små tre år fra 2016 til 2019.

Før ham sad Venstres Hans Christian Schmidt på posten mellem 2015 og 2016. Han overtog taburetten fra den nuværende sundhedsminister Magnus Heunicke, der var minister for ressortområdet i lidt over et år. Det var dog ikke første gang, at Schmidt sad i Transportministeriet.

Han var nemlig også minister fra 2010 til 2011, hvor han blev efterfulgt af den socialdemokratiske politiker Henrik Dam Kristensen, der i dag er formand for Folketinget. Han var chef for Transportministeriet i næsten et år, inden posten blev overtaget af den nuværende formand for Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, som var transportminister i godt seks måneder.

Skifter ud i flere ministerier
Det er dog ikke kun i Transportministeriet, at det er skiftedag fredag. Som følge af Trine Bramsens skifte, så overtager skatteminister Morten Bødskov posten som forsvarsminister. Derudover udnævnes folketingsmedlemmet Jeppe Bruus til skatteminister.

Den nye skatteminister har ikke tidligere haft en ministerpost, men Jeppe Bruus har været politisk ordfører for Socialdemokratiet siden august 2021. Bruus overtog titlen fra Jesper Petersen, fordi han blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister.

I forbindelse med at ligestillingsområdet fremover vil blive placeret under Transportministeriet, oplyser Statsministeriet, at beskæftigelsesminister og minister for ligestilling Peter Hummelgaard fremover vil have titel af beskæftigelsesminister.

Trine Bramsen er i øjeblikket smittet med COVID-19, og hun vil derfor ikke være til stede, når statsminister Mette Frederiksen fredag formiddag præsenterer de nye ministre for dronning Margrethe på Amalienborg. Derudover vil de traditionelle overdragelsesforretninger i Transportministeriet og Forsvarsministeriet blive gennemført på et senere tidspunkt.

 

Relaterede artikler:

Transportministeren trækker sig

CO2-sag presser transportministeren

Billund-bane sender transportministeren i flyverskjul