Kabinen i et fly fra amerikanske Alaska Airlines. Foto: Alaska Airlines

Tusindvis af Boeing 737-fly skal tjekkes for fejl

Luftfartsmyndighederne i USA kræver, at over 2.500 amerikanske Boeing 737-fly bliver testet for fejl på målerne for kabinetrykket.

Endnu en udfordring har ramt Boeing og en af deres flytyper.

Således har de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, netop krævet, at mere end 2.500 Boeing 737-fly skal inspiceres, efter der er blevet fundet en potentiel fejl i en kabinetryk-måler. Det rapporterer det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

FAA udsendte torsdag et luftdygtighedsdirektiv – en såkaldt AD-note – der blev foranlediget af rapporter om potentielle svigt af målerne. Direktivet kræver, at operatører af Boeing 737 foretager gentagne test af trykmålerne – og om nødvendigt skal de udskiftes. Kabinetryk-målerne sikrer, at der er tilstrækkeligt med ilt i kabine og cockpit, når flyet når op i højden.

Boeing 737-operatører skal fremover teste målerne for hver 2.000 flyvetimer, hvor det i dag sker i intervaller af 6.000 timer.

I en Boeing 737 er der to kabinetryk-målere, der registrerer, om et bestemt kabinetryk bliver overskredet. I tilfælde af for høje værdier bliver besætningen advaret. Når målerne fejler, bliver der imidlertid ikke sendt en advarsel til besætningen eller flymekanikerne.

Mulig inspektion af over 9.000 Boeing 737
FAA har i sin AD-note nævnt, at myndigheden modtog rapporter om fejl i september 2020, hvor en operatør oplevede, at begge kabinetryk-målere fejlede på tre fly under en test.

Oprindeligt havde Boeing udtalt sidste år, at de potentielle måler-fejl ikke udgjorde et sikkerhedsproblem. FAA oplyste dog i maj i år, at fejl-risikoen for begge målere er ”meget højere end oprindeligt estimeret”.

Kravet fra FAA om at tjekke efter for fejl på kabinetryk-målerne indebærer 2.502 amerikansk-registrerede Boeing 737 og 9.315 Boeing 737 over hele verden. Det skriver det amerikanske medie The Hill.

”Sikkerhed er vores højeste prioritet, og vi bakker fuldt ud op om FAAs beslutning, som gør det obligatorisk med det inspektionsinterval, vi udstedte til flåden i juni,” lyder det fra Boeing.

Mens FAA har udsendt en AD-note til de amerikanske flyselskaber, kan luftfartsmyndigheden imidlertid ikke bestemme, hvad andre landes myndigheder skal gøre i denne sag. Det forventes dog, at flere tusind Boeing 737-fly uden for USA også vil blive inspiceret for potentielle fejl på kabinetryk-målerne.

 

Relaterede artikler:

Ny Dreamliner-fejl forsinker produktion

FAA vil forsinke godkendelse af Boeing 777X

106 Boeing 737 MAX må stadig ikke komme i luften