Udsigt til fem døgns strejke i London-lufthavn

Medlemmer af den magtfulde britiske fagforening Unite vil nedlægge arbejde i London Luton Airport i fem døgn i slutningen af maj.

En længerevarende lønstrid for ansatte i London Luton Airport kan risikere at ende med en strejke i slutningen af maj. Det er resultatet af en afstemning blandt ansatte i den britiske lufthavn, hvor 63 procent ønskede at tage næste skridt mod faglige aktioner for at tvinge lufthavnens ledelse tilbage til forhandlingsbordet.

Den varslede strejke vil i givet fald tage sin begyndelse fredag den 25. maj kl. 07.00 om morgenen og blive afsluttet onsdag den 30. maj kl. 06.30. Fra Københavns Lufthavn flyver Ryanair dagligt til London Luton Airport, så der kan være en risiko for, at danske flypassagerer kan blive berørt af en eventuel strejke.

Ansatte i brand og redning lægger ud den 25. maj, og den 28. maj følger sikkerhedspersonalet efter. Den 29. maj bliver det ansatte i lufthavnens operative funktioner, der vil nedlægge arbejdet, og en sympatistrejke hos de ansatte i handlingselskabet Menzies Aviation tager sin begyndelse den 26. maj.

“Vi anerkender den usikkerhed, som foreningens strejkevarsel vil medføre, og derfor har vi straks oprettet en taskforce til at arbejde sammen med de 73 procent af de ansatte, der ikke stemte for at strejke,  og vi forbereder og organiserer beredskabsplaner, der har til formål at give lufthavnen mulighed for at fungere som normalt,” skriver lufthavnen i en meddelelse.

Ønsker højere løn efter stor vækst
Mens begge parter har hver deres beregninger af størrelsen af opbakningen til at gå i strejke, så udbreder Unite argumentationen for at indlede en arbejdskamp i charter- og lavprislufthavnen nord for London.

Lufthavnens ledelse har efter mange måneders forhandling tilbudt en lønstigning på 2,5 procent, og det vil Unite og medlemmerne tilsyneladende ikke acceptere. De vil i stedet forholde sig til det faktum, at de ansatte det seneste år har bidraget til en omsætningsvækst på 10,8 procent til 163 millioner britiske pund og et overskud før skat på 44 millioner pund, eller hvad der svarer til 375 millioner danske kroner.

“Omsætningen i Luton Airport går op, overskuddet går op, og passagertallet stiger. I april var der 1,3 millioner passagerer. Det er 15. måned i træk med over en million passagerer gennem lufthavnen. Ansatte i Luton Airport fortjener en anstændig betaling for deres arbejde og at blive fair behandlet af ledelsen,” udtaler Jeff Hodge, der er lokal repræsentant for Unite.

Unite hæfter sig også ved, at ledelsen har fået en samlet lønstigning på 59 procent, og at den højest betalte direktør alene fået sin samlede løn øget med 48 procent.

“Vi har modtaget en enorm opbakning fra kollegerne på tværs af lufthavnen, og de vil gerne bistå med driften under strejken. Alle indikationer visere, at vi vil have tilstrækkelig bemanding til at betjene alle funktioner. Det er fortsat vores hensigt at kunne levere fuld service i hele strejkeperoden,” skriver lufthavnens ledelse, der samtidig hævder at ville gøre sit yderste for at undgå en strejke.

 

 

Relaterede artikler:

Wizz Air køber Monarch-slots i Luton Airport

London-lufthavns nye togforbindelse vedtaget

Ryanair åbner London-rute nummer to fra CPH