Alexandre de Juniac er generalsekretær for IATA.

Udskiftninger i toppen af international luftfart

Den internationale luftfartsorganisation IATA har fået ny generalsekretær og ny bestyrelsesformand.

Det kan godt være de store europæiske flyselskaber får baghjul af især de tre store mellemøstselskaber Emirates, Qatar Airways og Etihad samt af lavprisselskaberne. Men når det kommer til at besætte topposterne inden for international luftfartspolitik, så sidder europæerne stadig på flæsket.

Det står klart efter afslutningen af den årlige generalforsamling i International Air Transport Association (IATA) i Dublin i Irland. Her blev bestyrelsesformand for International Airlines Group (IAG, Wille Walsh, valgt til formand, mens den tidligere chef for Air France-KLM koncernen, Alexandre de Juniac, blev udpeget til at være ny generaldirektør og direktør for IATA.

“Jeg takker mine kolleger i branchen for deres tillid til at vælge mig som IATA’s næste generaldirektør og CEO. Luftfart er en helt afgørende branche, i det den forbinder økonomier, gør det lettere at drive virksomhed, skaber arbejdspladser og forbinder mennesker. Jeg har store sko at fylde, da Tony Tyler har gjort et fremragende stykke arbejde i de sidste fem år,” sagde Alexandre de Juniac, der bliver IATA’s syvende generaldirektør.

Et effektivt talerør
De Juniac har været direktør for Air France fra 2011 til 2013 og koncernchef for Air France-KLM fra 2013 indtil han i foråret annoncerede sit kandidatur til posten som generaldirektør.

“Jeg ved, hvor udfordrende det er at køre et flyselskab, og hvor meget flyselskaber afhænger af IATA til at støtte deres forretning. Det er vigtigt med et effektivt talerør til at lede globale initiativer og give medlemmerne relevante produkter og tjenester. Mit mål er at hjælpe flyselskaberne til at være endnu mere succesfulde virksomheder, der skaber endnu større økonomisk og social værdi. Jeg ønsker, at alle vores medlemmer får en fremtid, der er endnu mere sikker, mere effektiv, bæredygtig og stadig mere rentabel,”sagde Alexandre de Juniac.

Katalysator for vækst
Willie Walsh afløser Andres Conesa, administrerende direktør for Aeromexico, som formand for IATA’s bestyrelse. Walsh repræsenterer British Airways, der er et af datterselskaberne i International Airlines Group (IAG). Han er den 75. formand for IATA’s bestyrelse og den sjette repræsentant for British Airways til at bestride denne funktion.

“Jeg er beæret over at tjene i denne vigtige rolle på et så kritisk tidspunkt. Vores højeste prioritet er at få regeringernes aftale om et globalt markedsbaseret regelsæt til at styre luftfartens kulstofemissioner på den 39. forsamling i Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO) senere på året. Dette er en unik mulighed, som er afgørende, hvis vores industri skal opnå at være CO2-neutral fra 2020,” siger Willie Walsh og fortsætter:

”Alt for ofte begrænser regeringernes politik luftfartens evne til at være en katalysator for økonomisk vækst og udvikling. Overdreven brug af skatter frarøver vores industri sin vitalitet, mens dyr og ineffektiv infrastruktur begrænser vores evne til at understøtte den stigende efterspørgsel efter forbindelser,” understreger Willie Walsh.

Walsh tiltræder sin stilling øjeblikkeligt for en et-årig periode indtil afslutningen af IATA’s 73. generalforsamling i juni næste år. Til den tid afløses han af Singapore Airlines’ koncernchef, Goh Choon Phong, der skal være bestyrelsesformand frem til juni 2017.

 

63-årig i spidsen for Air France-KLM