Udvidet London-lufthavn åbner i 2021

London City Airport skal udvides for 3,3 mia. kroner, og byggearbejdet i lufthavnen i hjertet af den engelske hovedstad skal efter planen være færdigt om fire år.

Londons mindste lufthavn vokser sig snart større.

Om fire år skal en stor udvidelse af London City Airport nemlig være klar til de årligt 4,6 mio. rejsende i den populære lufthavn med nærhed til storbyens forretningskvarter.

Udvidelsen er lanceret under navnet City Airport Development Programme (CADP) og koster 400 mio. pund – eller 3,3 mia. kroner. Lufthavnen havde i sidste uge 30-års jubilæum, og i den forbindelse er der offentliggjort en række illustrationer fra arkitekterne Pascall+Watson, der viser, hvordan lufthavnen kommer til at se ud efter udvidelsen.

Private investorer har finansieret udvidelsen, og City-lufthavnen opgraderes på en række parametre for at blive mere effektiv og få større kapacitet. Projektet omfatter således syv nye standpladser, en parallel taxavej og en forlængelse af passagerterminalen.

Skaber arbejdspladser
Den store forbedring af lufthavnen vil gøre den i stand til at håndtere to millioner flere passagerer om året fra 2025 – og samtidig lægge yderligere 30.000 operationer til om året. Det vil samlet set skabe 2.000 nye arbejdspladser og bidrage med yderligere 750 mio. pund (6,3 mia. kroner, red.) til den engelske økonomi.

Som den første lufthavn i Storbritannien vil London City Airport i øvrigt åbne et helt nyt digitalt kontroltårn i 2019.

”I løbet af de sidste 30 år er London City Airport blevet en integreret del af Londons transportsystem. Lufthavnen voksede ansvarsfuldt til rekordsættende 4,6 millioner årlige passagerer i 2016, og den skaber lokal beskæftigelse og forbinder forretnings- og fritidsrejsende med Storbritannien og Europa,” siger Declan Collier, der er administrerende direktør i London City Airport.

Han ser frem til en lys fremtid med en styrket lufthavn, der vil imødekomme efterspørgslen på rejser til og fra London. Terminalbygningen vil blive udvidet med omkring 40.000 kvadratmeter, og arbejdet er sat til at gå i gang i begyndelsen af 2018.

Første lufthavn i 40 år
Historien om London City Airport begyndte i 1987, da lufthavnen havde sin første kommercielle flyvning. Et De Havilland Dash 7-fly fra Brymon Airways med 40 passagerer ombord fløj fra Plymouth i det østlige London og landede på halvøen mellem Royal Albert Dock og King George V Dock.

London City Airport var den første nye lufthavn i Storbritannien i 40 år, og anlægsprisen dengang var 34 mio. pund (284 mio. kroner, red.). Det tog kun 18 måneder at bygge lufthavnen. I 1988 – det første fuldt operative år – havde London City Airport 133.000 rejsende, og siden har 55 mio. passagerer passeret gennem terminalen. I dag er der 46 destinationer fordelt på 16 lande – og opereret af 12 forskellige flyselskaber.

Den eneste danske rute til London City Airport er Sun-Air fra Billund, der flyver på vegne af British Airways.

 

Relaterede artikler:

Kun 27 BA-piloter må lande i London City Airport

SWISS klar med Bombardier C-serie til London City

Ny rute til London City fra nordisk hovedstad

London-lufthavn skal udvides

Verdens største lufthavn åbner om to år