Fly fra Ukraine International Airlines (UIA) i Kiev Borispol Airport. (Arkivfoto: Naumenko Aleksandr / Shutterstock.com)

Ukrainsk flyselskab parkerer fly i Spanien

Frygten for en invasion af Ukraine betyder, at flyselskabet Ukraine International Airlines har været nødsaget til at flytte en del af selskabets flåde til Spanien indtil videre.

Situationen i Ukraine er højspændt i disse dage, fordi Rusland gennem en længere periode har gennemført store troppeopbygninger langs landets grænser til både Rusland og Hviderusland, og der har været tale om, at det kunne være forstadiet til en mulig invasion af landet.

Den seneste tid har prominente statsledere som Frankrigs præsident Emmanuelle Macron og den tyske forbundskansler Olaf Scholz holdt møder med Ruslands præsident Vladimir Putin i et forsøg på at deeskalere situationen. I skrivende stund er situationen i landet fortsat usikker.

Den anspændte situation har også fået konsekvenser for i hvert fald et af landets flyselskaber, da Ukraine International Airlines er blevet tvunget til at parkere en række af selskabets fly, da forsikringsselskaberne har fjernet dækningen af dem.

Flytter fly i sikkerhed
Ifølge forsikringsselskaberne er situationen i landet lige nu så usikker, at man indtil videre ikke tør forsikre fly, der opererer i ukrainsk luftrum. Den besked har fået de leasingselskaber, som ejer en del af flyselskabets flåde, til at reagere.

Ukraine International Airlines oplyser, at leasingselskaberne har krævet, at flere af flyselskabets leasede Boeing 737-800 flyttes ud af landet, indtil der hersker mere klarhed over situationen. Det har betydet, at flyselskabet mandag i denne uge var nødt til at flytte fem fly til Spanien.

De fem Boeing-fly er blevet parkeret i Castellón–Costa Azahar Airport i det østlige Spanien. I tillæg hertil har Ukraine International Airlines også fløjet to andre fly af typen til Beograds Nikola Tesla Airport i Serbien, hvor de alligevel skulle var planlagt til et større eftersyn.

Onsdag formiddag også en Embraer E-195AR på vej til den spanske lufthavn.

Indgår kompromis
Siden de første fly blev sendt til Spanien, har Ukraine International Airlines fået hjælp af regeringen i landet til at forhandle med både forsikrings- og leasingselskaber i håb om, at der kunne findes et kompromis, så en del af flåden kunne fortsætte med at flyve.

Flyselskabet fortæller, at der blevet indgået en aftale, som blandt andet betyder, at der justeres på forsikringstaksterne samt at endnu to fly sendes til Spanien.

De resterende kan dog fortsat benyttes af Ukraine International Airlines, som derfor i øjeblikket har en aktiv flåde bestående af 13 fly, mens 12 fly står på jorden. Af de syv er seks i Spanien, to i Serbien, mens de øvrige fire er placeret i Kiev og taget ud af drift som følge af lavsæson og lav efterspørgsel.

Ifølge flyselskabet er dette antal fly nok til, at driften i det nuværende trafikprogram kan opretholdes. Flyselskabets koncernchef Yevhenii Dykhne understreger desuden, at ”fly fra Ukraine International Airlines fortsætter driften både internationalt og indenrigs”.

 

Relaterede artikler: 

Øger flykapaciteten fra Ukraine

Stadig direkte flyvninger fra Ukraine til Danmark

Flyselskaber trækker personale væk fra Ukraine